Sara Kirudd, kulturredaktör på Bohusläningen.
Sara Kirudd, kulturredaktör på Bohusläningen.

Kulturen måste få lov till den självklara platsen

Sara Kirudd: "Kulturhuset kan vara ett fint sätt att sätta Uddevalla på kartan"

ANNONS
|

En stad som har svårt att blomma ut. Så tänker jag om Uddevalla. Det finns så mycket livskraft här men gödslingen verkar svårare att sköta. Drömmen om kulturhus har några år på nacken. Nu bubblar den upp igen och förutsättningarna ser ju klart bättre ut nu än för några år sedan. Idén om att samla allt under ett tak har sina fördelar. Man skapar en självklar samlingspunkt och ett naturligt utflyktsmål. Personligen gillar jag att komma till städer där jag bara kan ramla över alla former av kultur med endast en tröskel att kliva över. Du kanske kom in för att låna en bok, men när du kliver ut har du hunnit se en utställning, en teaterföreställning och kanske till och med hunnit se en konsert. Att skapa möjlighet att göra spontana kulturutövare av stadens invånare och besökare ser jag framemot.

ANNONS

Ambitionen att det nya kulturhuset skulle få en gemensam entré med museet vinner man såklart mycket på. Bohusläns museum samlar ju redan mycket under sitt eget tak och är en naturlig, och hemkär miljö för Uddevallaborna. Kulturhuset kan vara ett fint sätt att sätta Uddevalla på kartan och få andra att upptäcka staden, för första gången eller med nya ögon. Men för att detta ska bli verklighet måste det finnas mod att göra något unikt. Med kulturen närvarande i centrum finns det stor chans att det spiller över på andra verksamheter.

På presskonferensen pratades det om att det var viktigt att bygget planeras utifrån ett lokalt perspektiv. Att huset måste bli Uddevallas eget och inte en kopia av andra kulturhus, i andra städer. Detta hoppas jag hålls fast vid. Lika mycket som jag hoppas orden om att ungdomarnas behov är viktiga i det här projektet inte är tomma.

Otroligt viktigt är det också att fokus verkligen ligger på kultur. När ordet konferensanläggning finns med i presentationen blir jag såklart orolig. Visst förstår jag att det gäller att fylla och utnyttja huset till max för att det ska bli hållbart. Men jag vill inte se att kulturen byggs in i konferenskostymen. De kulturella behoven får inte bli sekundära. Att Uddevalla är en stad med ett rikt kulturliv vet vi sedan tidigare. Här finns mängder av kämpande större och mindre aktörer. Ett problem för de flesta har allt som oftast handlat om brist på bra lokaler. För stora, för små, för dåligt skick eller för dålig akustik. Så beskrivs ofta läget av de lokala kulturföreningarna. Med i Kulturhustanken finns en konsertlokal med kapacitet för 1000 till 2000 personer. Göteborgsoperan får möjlighet att hälsa på, ochvi skulle kunna locka större artister att spela i vår stad. Men samtidigt vore det såklart bra om det skapades utrymme för att kunde fylla våra lokala arrangörers behov. Jag håller med om att Uddevalla mår gott av lite framtidshopp. Men det gäller att vi ser till att vi hittar de bästa pålarna att bygga husgrunden på.

ANNONS

ANNONS