Lars Kalin, Folkets hus föreningen.
Lars Kalin, Folkets hus föreningen.

Kulturhuset har fastnat i moment 22

Bygger ni så kommer vi med verksamheter. Kommer ni med verksamheter så bygger vi. Ett kulturhus i anslutning till museet verkar ha fastnat i vem som ska våga först.

ANNONS
|

Socialdemokraterna i Uddevalla och i regionen, Folkets hus i Uddevalla samt Bohusläns museum är överrens. Ett kulturhus bör byggas i anslutning till Bohusläns museum och inrymma kulturskola, regionteater väst, bibliotek och en flexibel arena/scen.

Bygget ska finansieras av föreningen Folkets hus.

Men man är också överrens om att det då krävs garantier från regionen att faktiskt vara villiga att flytta in teatern och att kommunen kan garantera att exempelvis kulturskola och bibliotek flyttar in.

– Vi måste så klart ha garantier på att verksamheter flyttar in, vi kan inte bygga annars. Vi måste veta mer exakt vad kommunen och regionen kan ställa upp med, säger Lars Kalin som fått ansvar för frågan av Folkets hus föreningen.

ANNONS

Samtidigt är han tydlig med att det som idag utgör underlaget för ett framtida kulturhus vid museet endast är visioner.

– Det har gått så många år sedan vi tog fram den förra planen 2004. Det som krävs nu är att man sätter sig i nya samtal och möten för att se hur det skulle kunna se ut idag, säger han.

Han säger att det viktigaste för att lyckas med detta är att det finns en bred politisk vilja.

– Det är en så stor fråga att vi inte vill att den ska bli politisk.

Är det ett problem att kulturskolan nu kanske kommer flyttas till Sinclair?

– Visst gör det att projektet så som vi tänkt oss det kan falla. Särskilt om även regionen väljer att tveka, säger han.

Johan Wiktorsson (M), ordförande i både kultur- och fritidsnämnden och i museets styrelse säger sig ha förståelse för resonemanget.

– Samtidigt är det så att vi inte kan garantera att kommunal verksamhet flyttar in i ett bygge som inte finns och som knappt ens är planerat. Men blir det ett kulturhus byggt vid museet ser jag gärna att vi kommer in där med kommunal verksamhet.

Han tycker inte att det är ett problem att kulturskolan flyttar till Sinclair.

ANNONS

– Det betyder inte att vi inte kan flytta den igen, senare, om och när det blir ett kulturhus. Men just nu dras Kulturskolan med dåliga lokaler och detta kan vara en lösning på det problemet.

Lars Kalin säger att just Kulturskolan har hoppat in och ut ur planerna för kulturhuset.

– Genom åren har den ibland varit med och ibland inte. Men det är klart att det hade varit fint att ha den i ett nytt kulturhus, ju fler verksamheter desto bättre. Vi tänker att det skulle kunna vara bibliotek, kulturskola, ungdomsverksamhet och teater.

ANNONS