Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kulturpoolen kan tillfälligt räddas från nedläggning

Alla barn ska ha lika lätt att vända sig till kulturskolan, det tycker i alla fall Uddevalla kommun. Men pengarna till projektet Kulturpoolen, med syfte att få barn från utsatta grupper att delta i kulturen, tar slut i juni. Nu hoppas kommunen på nygammalt statsbidrag för att kunna driva verksamheten vidare –i alla fall i ytterligare ett halvår.

– Kultur är livsviktigt för alla, speciellt för barn och ungdomar. Extra viktigt om du inte har det svenska språket. Då kan du alltid uttrycka dig med musik, dans, bild och teater, säger Katarina Hansson förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

En rapport från 2017 visade att barn med utländsk bakgrund och ekonomiska svårigheter hemma sällan deltog i kulturskolan. För att åtgärda detta startade Uddevalla kommun Kulturpoolen, ett projekt som syftade till att göra Kulturskolan mer tillgänglig för dessa familjer.

Kulturpoolen innebar att kulturskolan flyttade en del av sin verksamhet till bland annat Dalaberg, Hovhult och Tureborg. Till en början var klasserna gratis och pågick under en kortare tid. Efter ett år hade man ökat deltagandet i dessa områden från två till nio procent.

– Det var pengar och närhet som vi såg som de största hindren. När vi tog bort de aspekterna såg vi att deltagandet ökade snabbt, säger Katarina Hansson.

Kulturpoolen finansierades av pengar från det statliga Kulturrådet, men i juni i år tar pengarna slut och Kulturpoolens framtid är därför oviss.

Nytt hopp till nygammalt statsbidrag

Men i ett förslag från kultur- och fritidsförvaltningen hoppas nu kommunen kunna hålla projektet flytande i ytterligare ett halvår. Det handlar om att skjuta till statliga pengar avsedda för att motverka segregation.

LÄS MER: Pengar till arbete mot segregation säkrade i nya budgeten

Som Bohusläningen tidigare har rapporterat har det varit många turer med det utlovade statsbidraget för arbetet att motverka segregation.

Först utlovades kultur- och fritidsförvaltningen 700 000 kronor för att starta ett projekt där utsatta unga skulle få sommarjobb hos kommunen. Det projektet planerades under 2018. Men sedan fanns de pengarna inte längre med när M+KD-budgeten klubbades igenom i riksdagen.

I en tredje vändning fick Uddevalla kommun nyligen beskedet att hela den tidigare planerade summan för 2019 kommer att betalas ut ändå. Haken är att hela beloppet behöver spenderas detta året, trots att halva året redan gått.

Problemet för kulturförvaltningen är att startsträckan för sommarjobbsprojektet är för lång och att sommaren redan börjat. Därför föreslår förvaltningen nu att pengarna ska gå till Kulturpoolen istället.

– Det är såklart tråkigt att sommarprojektet inte blir av, men det känns samtidigt väldigt kul att Kulturpoolen kanske får leva vidare, säger Katarina Hansson.

"Nästan som ett svek"

De nya pengarna till Kulturpoolen gäller till och med slutet av 2019, efter det är läget återigen oklart.

– Det hade varit väldigt olyckligt att ta bort en fungerande verksamhet. Det blir nästan som ett svek för de som arbetar med det och barnen som deltar, avslutar Katarina Hansson.

Beslut fattas när kultur- och fritidsnämnden sammanträder den 11 juni.