Kunderna skrattar åt nya elefantsnabelmusslan

Geoducken är en mussla som väcker uppståndelse. Nu har den kommit till Ljungskile.
– Vi fick många reaktioner i butiken på den här, säger fiskhandlaren Susanna Ivermo.

ANNONS

Geoduck eller elefantsnabelmusslan, som den också kallas, sprider sig nu i Sverige. Den kommer från Stilla havs-kusten och sägs vara en delikatess.

Mer än 90 procent av de musslor som skördas exporteras till Kina där de köps för cirka 500 kronor kilot. Elefantsnabelmusslan äts ofta rå som sashimi. Men gourmetkockar i bland annat USA har nu börjat få upp ögonen för musslan. Även i Sverige är folk nyfikna.

På Ljungskiles Havsdelikatesser har de nu fått två stycken exemplar. Dessa ska testas på kunderna och efter det ska butiken besluta om geoduck är något att sälja.

– Den är väldigt ovanlig. Jag har försökt få tag på den innan. Jag har en väldigt bra grossist som till slut hittade den. Vi får se om det blir något, säger Susanna Ivermo.

ANNONS

Planen är att steka och fritera musslan. En och annan rå bit kommer också serveras.

– Vi får se vad kunderna säger. Hittills har alla skrattat när de sett den.

Susanna Ivermo
Susanna Ivermo

"Lite roligare att titta på"

Susanna Ivermo berättar att hon själv också reagerade starkt när hon såg musslan.

– Jag skrattade och blev väldigt glad med tanke på att vi försökt få tag på den här ett tag. Men den ser ut som en penis vilket gör att den blir lite roligare att titta på.

Hur smakar den?

– Jag har inte smakat på den än. Men kunder som skrivit till mig har beskrivit den som lite broskig i konsistensen. Även lite som vitkål och att den smakar mycket hav och salt som de flesta musslor gör.

Varför köpa musslor från Stilla havet när vi har massor av egna delikatesser?

– Man måste få testa saker. Jag är väldigt noga med att vi ska visa vad vi har i våra hav. Och vad jag förstått är den här hållbar. Sverige är väldigt internationellt och vi måste ta in saker från andra delar av världen. Men jag säljer givetvis musslor härifrån. Det kanske finns någon geoduck här ute också så småningom.

LÄS MER: Susanna Ivermo slår ett slag för räksemlan

ANNONS
ANNONS