Studiebesök. Kung Carl Gustaf kommer till Uddevalla men inte för att jaga som han gjorde när den här bilden togs (på Hunneberg) utan för att studera integration.
Studiebesök. Kung Carl Gustaf kommer till Uddevalla men inte för att jaga som han gjorde när den här bilden togs (på Hunneberg) utan för att studera integration.

Kungen kommer till Uddevalla

Uddevalla får celebert besök 24 september. Då kommer kung Carl Gustaf för att se hur kommunen arbetar med integration.

ANNONS
|

– Det är lite hysch hysch runt besöket än så länge och mycket förarbete innan allt är klart, säger kommundirektör Peter Larsson.

Han är inte alltför pratsam om besöket men berättar att det har kommit en förfrågan från hovet via länsstyrelsen om Uddevalla vill ta emot den svenske regenten.

– Det gör vi mycket gärna. Tanken är att kungen ska vara här en halvdag. Temat är integrationsfrågor och det är något som hovet och kungen själv har uttryckt att man vill veta hur vi jobbar med.

Ett program har satts ihop för kungens räkning och skickats till hovet som har godkänt det.

ANNONS

– Han ska få se hur vi jobbar med integration. Det är inte meningen att han ska sitta på stadshuset utan han ska ut i verksamheterna där vi jobbar med nyanlända, med utbildning och arbetsmarknad.

På frågan om det betyder att kungen ska besöka Vuxenutbildningen på I17 där nyanlända får svenskundervisning med mera, säger Peter Larsson:

– Det skulle kunna passa men jag kan inte gå in på några detaljer i besöket.

Peter Larsson bekräftar inte heller uppgiften om att Mötesplats Dalaberg skulle vara aktuell för kungabesök.

Så här långt är han mycket nöjd med det schema som har gjorts för besöket.

Ännu återstår dock mycket. Resplaner med mera ska gås igenom och inte minst Säpo, säkerhetspolisen, ska godkänna allt.

Exakt vilka andra som deltar i besöket är inte offentligt ännu.

Klart är att landshövding Lars Bäckström och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson är med men om drottning Silvia eller kronprinsessan Victoria också kommer får Bohusläningen inte veta.

Uddevallaborna i allmänhet kan inte räkna med att få se kungen.

– Det är inte tanken att det ska vara en sådan grej, säger Peter Larsson.

ANNONS