Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kung Carl XVI Gustaf talar under nationaldagsfirande vid Gammelgården i Ludvika 2019. Bild: Ulf Palm/TT

Kungligt besök väntar Bohuslän i september

Kung Carl XVI Gustaf besöker Svinesund och Uddevalla i september i samband med att Föreningen Norden firar sitt 100-årsjubileum. På agendan står både visningar och föreläsningar, bland annat önskar hovet se Uddevallas hamnverksamhet.

Den 25 september kommer Kung Carl XVI Gustaf till Bohuslän. Något som P4 Väst för först med att berätta.

Föreningen Norden firar 100-årsjubileum och kungen kommer tillsammans med sitt hov närvara för att hedra tillställningen. Alf Gillberg, ordförande i Föreningen Norden i Uddevalla, har tidigare varit delaktig i att ta emot besök från Sveriges konung.

– Sist var år 2000 i samband med broinvigningen i Uddevalla och dessförinnan var jag med när drottningen invigde Skalbankarna 1998 när staden firade 500-årsjubileum, säger han.

Föreningen Norden är en ideell sammanslutning som under många år arbetat med nordiska frågor och samarbeten av olika slag. Bland annat har föreningen varit med och organiserat det utbyte som sker årligen med japanska och svenska elever. Något som Bohusläningen bland annat skrev om i oktober.

Den 25 september kommer både norska, svenska och danska parter medverka och berätta om föreningens samarbeten och utveckling.

– Det kommer att bli ett kort besök i Uddevalla där hovet bland annat önskat att få titta på hamnverksamheten. Uddevalla som stad har också en speciell bakgrund för föreningens del. Det var nämligen här som den första vänortsförbindelsen ägde rum med Thisted i Danmark för nära 80 år sedan, och är därför en hållpunkt, säger Alf Gillberg.

LÄS MER: Kungen kommer till Uddevalla