Besök från Mocambique på Da Capo: Rosario Jorge, Carlota Ali, Ilda Brau, Paula Oksanen, Camilla Olsson och Petra Hermansson.
Besök från Mocambique på Da Capo: Rosario Jorge, Carlota Ali, Ilda Brau, Paula Oksanen, Camilla Olsson och Petra Hermansson. Bild: Lasse Edwartz

Kunskapsutbyte mellan Uddevalla och Moçambique på Da Capo

Ademo-monapo är en organisation som ger hjälp och stöd för personer med funktionshinder i Nampulaprovinsen i norra Moçambique. I ett samarbete med Emmau Björkås och Uddevalla kommun har secondhand butiken Da capo varit med och skänkt pengar till organisationen. Nu är de i Sverige för att byta kunskaper.

ANNONS
|

Samarbetet mellan Ademo-monapo och Da Capo startade 2010 och har resulterat i sammanlagt sex kunskapsutbyten. Tre resor från Sverige till Moçambique och vise versa. I år är det Ilda Brau, Rosario Jorge och Carlota Ali som hälsar på i Sverige och de ser positivt på kunskapsutbytet.

– Jag visste faktiskt inte innan att det fanns personer med funktionsvariationer i Sverige, säger Carlota Ali.

Hon har själv en son med flera olika funktionsvariationer och hoppas att utbytet kan lära henne nya sätt att undervisa personer med funktionsvariationer. Just det är det som är själva tanken med besöket.

– Vi är här för vi vill lära oss hur vi ska bemöta personer med, framförallt, mentala funktionsvariationer och lära familjer hur de kan undervisa familjemedlemmar med variationer, säger Rosario Jorge.

ANNONS
Jimmy Poulsen visar upp arbetsrummet för besökarna.
Jimmy Poulsen visar upp arbetsrummet för besökarna. Bild: Lasse Edwartz

Utbytet har gjort skillnad

Under åren har projektet visat goda resultat. Med hjälp av kunskapsutbytena och det ekonomiska stödet från Emmau Björkås har organisationen Ademo-Monapo vuxit från att i stort sett vara ingenting till att vara känd internationellt.

– Jag har bland annat varit i Indonesien och pratat om organisationen. Men framför allt har den växt i Moçambique. Den har hjälpt till att göra så att det inte längre är konstigt att se personer med funktionsvariationer ute på gatorna. Förr gömde man dem från samhället, säger Ilda Brau.

Projektet avslutas 2019 och det här besöket blir därför det sista kunskapsutbytet mellan organisationerna. Men det betyder inte att Ademo-Monapos arbete tar slut där.

– Arbetet kan inte fortsätta utan pengar, men det måste fortsätta. Nu letar vi efter ekonomiskt stöd från andra håll och vi har fått kontakt med socialstyrelsen som ska ta över delar av arbetet, säger Rosario Jorge.

Trots att det ekonomiska stödet snart försvinner tycker gruppen att det finn fler möjligheter och öppningar att fortsätta arbetet nu. Han menar att det är lättare att få stöd idag än vad det var för tio år sedan.

– Det finns en efterfrågan nu som inte fanns då. I takt med att synsättet på funktionsvarierade ändras blir efterfrågan av hjälp större också. Familjer vill ha hjälp och det ligger i statens intresse att hjälpa dem, säger Rosario Jorge.

ANNONS
ANNONS