Kvinna döms efter att valpens öra föll av

Hundens öron skadades med en fön, har kvinnan uppgett. Kvinnan tog inte valpen till veterinär i tid, hunden förlorade örat och nu döms hon att betala böter.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i december 2017 som länsstyrelsen blev uppmärksammade på missförhållandet. En kvinna i Uddevalla hade då gjort ett inlägg på sociala medier där hon bad om pengar för att kunna ta en hundvalp till veterinär. Detta ledde till att en djurskyddskontrollant gjorde en kontroll, och såg då att valpen hade en tratt på sig och att ena örat var väldigt skadat. Valpen var smärtpåverkad, gnällde och drog sig undan, och djurskyddskontrollanten konstaterade att djuret borde ha fått veterinärvård flera dagar tidigare.

En polisanmälan gjordes och kvinnan åtalades för brott mot djurskyddslagen. Under rättegången berättade kvinnan att hon gett valpen till en tidigare pojkvän. Denne ska ha duschat hunden och försökt torka den med en fön, och då ska brännskador ha uppstått vilka senare förvärrades. Pojkvännen lämnade tillbaka hunden till kvinnan, som tog hunden till veterinär efter länsstyrelsens kontroll.

ANNONS

Nekade till brott

Veterinären konstaterade att hundens högra öra saknade öronlapp och att såret var infekterat. Veterinären tvivlade på att en hårfön orsakat skadorna, men hade ingen teori om hur de uppkommit.

Kvinnan, som själv hade gett hunden viss behandling, förnekade brott och menade att hon inte varit ägare till hunden och inte haft ansvar att söka vård för den. Uddevalla tingsrätt slår dock fast att eftersom hon hade och förfogade över hunden var hon också ansvarig för dess välbefinnande. Hon döms därför för brott mot djurskyddslagen. Tingsrätten menar dock att brottsperioden varit förhållandevis kort, tre dagar, och kvinnan döms till ett lågt antal dagsböter om sammanlagt 2 000 kronor.

ANNONS