Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Fexeus och Camilla Läckbergs nya samarbete fungerar inte fullt ut, tycker Bohusläningens recensent Karin Carlsson. Bild: Elisabeth Toll
Henrik Fexeus och Camilla Läckbergs nya samarbete fungerar inte fullt ut, tycker Bohusläningens recensent Karin Carlsson. Bild: Elisabeth Toll

Läckbergs nya samarbete – en blek kopia av Kepler

Camilla Läckberg har gått från hyllade Fjällbackamorden till kvinnlig hämnd. En lyckad övergång eftersom jag är mycket förtjust i böckerna om Faye. Men när hon nu byter genre igen och skriver spänning tillsammans med mentalisten Henrik Fexeus blir det inte lika bra. ”Box” är en blek kopia av Lars Keplers historier.

Camilla Läckberg från Fjällbacka har många strängar på sin lyra. Hennes deckare om Patrik och Erika i Fjällbacka har lästs av miljoner människor världen över. För ett par år sedan bytte hon spår och skrev om kvinnlig hämnd av det mer raffinerade slaget. Genom huvudkaraktären Faye kunde hon förnedra männen på det ena mer storslagna fiktiva sättet än det andra. Jag läste och recenserade böckerna som jag tyckte var riktigt bra.

När hon nu går tillbaka till att skriva spänning gör hon det tillsammans med mentalisten Henrik Fexeus. Lite enkelt uttryckt kan man säga att Fexeus är tankeläsare och har gjort psykologiska experiment i både tv och shower och skrivit åtta böcker i ämnet. Är det någon som gör anspråk på att förstå sig på det mänskliga psyket är det han. Tillsammans utgör de en intressant och omaka duo. Historierna har helt klart potential.

”Box” är första boken i en planerad serie om polisen Mina Dabiri och mentalisten Vincent Walder, expert på kroppsspråk och magi. En kvinna hittas död i en låda som genomborrats av flera svärd. Är det ett trolleritrick som spårat ur eller är det ett bestialiskt mord? Mina och Vincent får ärendet på sitt bord. De gör kopplingar till tidigare mord och inser att de har med en seriemördare att göra. En seriemördare som måste stoppas innan fler mord begås. Mina och Vincent har också väldigt speciella personligheter som inte gör livet särskilt lätt. Men de bildar ett dynamiskt och spännande par och tillsammans närmar de sig sanningen som blir mer och mer personlig. Speciellt för Vincent vars förflutna tycks höra samman med det som sker.

”Box” har potential att bli en riktigt bra spänningshistoria, men tyvärr lyfter det aldrig. Samarbetet mellan polisen Mina och mentalisten Vincent är spännande och öppnar för helt nya perspektiv. Vincent ser saker på ett annat sätt och kan bedöma de misstänka under ett förhör genom att till exempel se att de tittar upp åt höger hela tiden vilket skulle tala för att de ljuger. Men det är också de partierna som gör att spänningen tappar fart och det blir rätt kliniskt och trist. Mina har sjuklig bacillskräck vilket påverkar hennes sätt att arbeta med fallet. Som vanligt skiftar också handlingen mellan dåtid och nutid och man inser ganska snabbt att det är något som skett för 30 år sedan som har bäring på de bestialiska handlingar som sker just nu.

Det är onekligen många rätt spännande karaktärer i polisgruppen som ska utreda morden – det får man ge Läckberg och Fexeus. Deras beteende lockar fram leenden ibland eftersom flera är väldigt skruvade. I vissa bitar tar historien fart och blir spännande, men den är tyvärr för ojämn för att hålla mig fängslad hela tiden genom de nästan 600 sidorna. Karaktären Vincent Walder för tankarna till Thomas Erikssons – ni vet han med ”Omgiven av idioter” – och hans karaktär Alex Storm som också analyserade personer åt polisen. Dock karaktäriserar inte Walder personerna genom färger. En minkfarm och en galen gammal kvinna i rullstol för tankarna till Kepler och deras galenskap, men ”Box” blir tyvärr bara en blek kopia.

Titel: ”Box”

Författare: Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

Utgiven 2021 på Bokförslaget Forum