Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Läckert isfenomen tillbaka i Bäveån

Det är inte första vintern som de uppstår. Men de runda figurerna i Bäveån i Uddevalla drar lika mycket uppmärksamhet åt sig varje gång. Kylan har gjort att tallriksisen kommit tillbaka.

Om du tar en promenad längs Bävenån i centrala Uddevalla och stannar till vid Hasselbacken i dag så har du chans att ta del av en spektakulärt isfenomen. Det är den så kallade tallriksisen som är tillbaka.

Bohusläningen har tidigare uppmärksammat företeelsen. Senast 2019 fick tallriksisen de förbipasserande Uddevallaborna att stanna till och förundras över isklumparna, som på håll kan misstas för ett manet-stim.

LÄS MER: Här är läsarnas bästa vinterbilder

– Det är ju inte så att man ser det varje dag men några gånger per vinter brukar det ändå uppmärksammas lite. Det är ju väldigt spektakulärt även om det inte är unikt, sa Ian Engblom, meteorolog på Foreca, då.

Tallriksis bildas vid vattendrag när is klumpas ihop och bitarna snurrar mot varandra i forsande vatten. Figurerna kan bli allt mellan 30 cm och 3 meter stora i omkrets.

– Förutsättningarna är såklart att det ska vara minusgrader och sedan krävs det en viss ström för att det ska bildas. Det är vanligare att man ser sådant i en å än i en större sjö, sa Ian Engblom.

Vilka smultronställen har du hittat i vinterkylan? Tipsa oss och skicka in dina bilder här: