Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pojkvännen anses ha mördat Wilma i deras gemensamma bostad. Bild: Polismyndigheten
Pojkvännen anses ha mördat Wilma i deras gemensamma bostad. Bild: Polismyndigheten

Läkarna slår fast: Wilmas pojkvän lider av narcissistiska drag

Wilma Anderssons pojkvän lider inte av en allvarlig psykisk störning – men av narcissistiska drag. Det konstaterar rättsläkarna efter den fyra veckor långa rättspsykiatriska undersökning som mannen genomgått och som nu blivit offentlig.

Wilma Andersson mördades av sin 23-årige pojkvän den 14 november förra året. Det har Uddevalla tingsrätt tidigare slagit fast.

En tidig rättspsykiatrisk undersökning visade att pojkvännen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Men under de senaste fyra veckorna har 23-åringen genomgått en omfattande rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han inte lider av en allvarlig psykisk störning, vilket innebär att han kan dömas till fängelse.

LÄS MER: Så går en rättspsykiatrisk undersökning till

Narcissistiska drag

På torsdagen blev stora delar av undersökningen offentlig, i den framgår att pojkvännen lider av narcissistiska drag.

Han uppvisar enligt rättsläkarna ett beteende som tyder på en förhöjd självbild och ett ”ytligt och onyanserat känsloliv”.

"XX (pojkvännen, reds. anm.) psykiska tillstånd uppfyller kriterier för diagnoserna ospecificerat personlighetssyndrom med narcissistiska drag och cannabismissbruk”, skriver läkarna i sitt utlåtande.

Uddevalla tingsrätt bedömer att Wilma Andersson, 17, mördades av sin pojkvän i parets gemensamma bostad förra året. Bild: Privat
Uddevalla tingsrätt bedömer att Wilma Andersson, 17, mördades av sin pojkvän i parets gemensamma bostad förra året. Bild: Privat

Resultatet av undersökningen visar också att pojkvännen har ett cannabismissbruk. Rättsläkarna bedömer att mordet kan förstås som en konsekvens av pojkvännens personlighetsdrag, i kombination med hans cannabismissbruk och ”olyckliga sammanträffanden om vilka kännedom saknas”.

Grandios självbild

Nu konstaterar rättsläkarna att pojkvännen uppvisar en grandios självbild, något som även åklagaren konstaterade under rättegången.

”Personlighetsmässigt uppvisar XX en grandiost infärgad självbild utan uppenbar täckning i vad han åstadkommit i livet. XX har starka tendenser till förminskande, rationaliserande och förnekande av information som upplevs oförenlig med den förhöjda självbilden”, skriver rättsläkarna i utlåtandet.

Pojkvännen: Hade inte kunnat döda en fluga

I förhör har anhöriga till den mördade flickan vittnat om hur pojkvännen varit svartsjuk och kontrollerande i parets relation.

– Han var iskall och känslokall mot henne. Och jag sa att ingen som älskar någon beter sig så. En gång ska han ha sagt att hon var djävulen, sa mamman om Wilmas relation med 23-åringen under rättegången tidigare i sommar.

Enligt rättsläkarnas utlåtande har pojkvännen bristande självinsikt.

”XX framförde att han aldrig varit impulsiv, aggressiv eller våldsam och att han är en lugn, snäll och generös person som inte kunde döda en fluga.”

Oberörd inför brottsmisstankarna

Flickan anmäldes försvunnen i mitten av november förra året och efter två veckors sökande hittade polisen en kroppsdel tillhörande Wilma i parets gemensamma bostad. Vid det tillfället var pojkvännen redan anhållen misstänkt för mord.

Sedan dess har han suttit inlåst i häktet, hela tiden mot sitt nekande. I maj åtalades mannen för mord och brott mot griftefriden. Enligt åklagaren har han bragt Wilma om livet i parets gemensamma bostad och därefter hanterat kroppen.

Uddevalla tingsrätt konstaterade efter rättegången i juni att det finns övertygande bevisning för att pojkvännen har mördat Wilma.

Mannen har suttit häktad sedan slutet av november, den första tiden helt isolerad. Enligt rättsläkarna tycks inte situationen påverka honom nämnvärt.

XX verkade vara oberörd över sin prekära situation och obekymrad inför brottet han påståtts ha gjort sig skyldig till, då han vid flertal tillfällen pratat öppet och ohämmat kring detta.”

LÄS MER: Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt