Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En lärare som tidigare varit anställd i Uddevalla får 290 000 kronor i förlikning av Lärarnas Riksförbund. Läraren på bilden har ingenting med händelsen att göra. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Lärare förlikas med facket i domstol

290 000 kronor i förlikning. Det får en före detta lärare i Uddevalla efter att ha processat mot Lärarnas Riksförbund i Uddevalla tingsrätt.

Det var 2016 som Uddevalla kommun sa upp läraren till 50 procent och åberopade personliga skäl. Men uppsägningen var felaktigt formulerad. I stället blev läraren kort därefter uppsagd från sin tjänst, med erbjudande om en ny anställning på halvtid. Det accepterade inte läraren som vände sig till Lärarnas riksförbund för att få stöd i förhandlingar med kommunen.

Förhandlingarna med kommunen slutade i oenighet. Tiden för att väcka talan gick ut två veckor efter förhandlingarnas slut. Tvisten som nyligen avgjorts i tingsrätten gällde om fackförbundet brustit genom att varken väcka talan inom utsatt tid eller informera läraren om att väcka talan på egen hand.

Eftersom talan inte väckts i tid försatt läraren sin chans att ogiltigförklara uppsägningen. Lärarnas riksförbund valde heller inte att driva frågan vidare om eventuellt skadestånd. Därför menar läraren att hen gått miste om ersättning i form av lön och andra förmåner som inte bibehölls under tiden tvisten pågick med kommunen.

Lärarnas riksförbund bestred lärarens yrkanden. I syfte att lösa tvisten kom dock parterna till en överenskommelse om förlikning. Lärarnas riksförbund ska betala 290 000 kronor till läraren i en klumpsumma.