Byggnationen av Överföringsledningen startade 2007. Fortfarande väntar ett 60-70- tal markägare på ersättning för intrång och skador.
Byggnationen av Överföringsledningen startade 2007. Fortfarande väntar ett 60-70- tal markägare på ersättning för intrång och skador.

Lång väntan på pengar för skadad mark

Inga ersättningar för intrång och skador i samband med Överföringsledningen har betalats ut . Uppemot 70 markägare väntar fortfarande på besked. Först till hösten tror Lantmäteriet att allt är klart.

ANNONS
|

2012 slutfördes den 24 kilometer långa ledningen för vatten och avlopp mellan Uddevalla och Ljungskile. Markägare som berörts av arbetet lovades att ersättning för intrång och eventuella skador skulle fastställas samma år.

Men i dag väntar omkring 60-70 markägare på besked. En av dem är Lars Olsson i Dramsvik. Hans mark grävdes upp för flera år sedan, men jorden har inte riktigt läkt efter de stora ingreppen.

– Marken kostar lika mycket nu, även när den inte går att bruka.

Påtryckningar har riktats mot bolaget Västvatten, som numera ansvarar för ledningarna.

– Man är kritisk att inget blivit gjort, tiden är problemet, säger Conny Stenson, chef för projekt och utveckling i bolaget.

ANNONS

Regleringen av ersättning ligger dock inte hos dem eller kommunen, förklarar han. Eftersom kommunen äger mark längs sträckan ansåg man sig jäviga. Istället kopplades det statliga Lantmäteriet in. De i sin tur har valt att ta in en oberoende besiktningsman.

– När arbetet avslutades skickades en förfrågan om synpunkter ut till markägare. Och det kom in vansinnigt mycket synpunkter, vi kände att vi inte kunde hantera allt, säger Eva Nilsson, som har hand om frågan på myndigheten i Vänersborg.

Flera av de synpunkter som lämnades in handlade om vattenskador, efter avskurna dräneringar. Nu när besiktningsarbetet har påbörjats, i ett av de fyra områden som man delat upp sträckan i, har en expert på vattenfrågor besökt bland annat Lars Olssons ägor. Där har man tittat på vilken sorts åkermark det är, vilka skador som finns och vad som kan göras. Bedöms man ha rätt till ersättning får man i regel 10-20 kronor per längdmeter. Slutnotan kommer att betalas av kommunala Uddevalla Vatten AB. Hur stor den blir beror på Lantmäteriets beslut.

– Vilka som får ersättning får vi se, inga beslut är fattade. Men vi bedömer att allt kommer vara klart under hösten, säger Eva Nilsson.

Trots all väntan tar Lars Olsson situationen med viss ro.

ANNONS

– Det går inte att skynda på så mycket, vissa saker får ta tid innan allt blir bättre. Nu är det bara att hoppas på att de betalar.

Går mellan Uddevalla och Ljungskile. Är 24 kilometer lång, cirka fem kilometer går i vatten och 3,5 kilometer är borrad genom mark. Anslutningar till 1 100 befintliga hus, 500 nya bostäder i bland annat Sundskogen samt hundratals sommarhus som kan bli året runt-boende.

2005 beslutar politiker att avsätta cirka 90 miljoner till en ny vatten- och avloppsledning. En orsak var det utslitna reningsverket i Ljungskile. Man vill också förbättra miljön i fjordarna genom att koppla på fastighetsägare med enskilda avlopp.

2007 startas byggnationen. Man delar in sträckan i etapper som upphandlas. Tekniska kontoret får söka utökade låneramar då kostnader ökar av bland annat grövre ledningar och ändrad sträckning.

2010 har kostanden stigit från 90 till 187 miljoner kronor. Under året stoppas byggnationen av den sista länken i månader då företaget Markbygg vänt sig till förvaltningsrätten om upphandlingen. Revisorer riktar kritik mot bland annat kostnadsökningar på 20 miljoner som inte prövats av kommunstyrelsen.

2012 slutförs arbetet. Då har kostnaden stigit ytterligare till drygt 191 miljoner kronor. Förvaltningsrätten ger kommunen rätt att belasta kostanden på VA-kollektivet, via höjda taxor.

ANNONS