Akut platsbrist. Lokaler måste tillsättas snabbt. Men leveranstiden för moduler har fördubblats sen några år tillbaka.
Akut platsbrist. Lokaler måste tillsättas snabbt. Men leveranstiden för moduler har fördubblats sen några år tillbaka.

Lång väntetid på nya skollokaler

Platsbristen på förskolorna i Uddevalla är sedan länge känt. Nu har Barn- och utbildningsnämnden får ett godkännande att upprätta tre nya skolmoduler.

ANNONS
|

Sedan två år tillbaka har lokalbristen i Uddevallas förskolor varit akut. Diskussionen kring tillfälliga såväl permanenta lokaler förs ständigt mellan kommunen och nämnden. I somras skickade Barn- och utbildningsnämnden in en förfrågan om att hyra in tre moduler. Tanken var först permanenta lokaler men eftersom stora brister i arbetsmiljön upptäcktes på några av förskolorna var läget akut. Förra veckan beslutade kommunstyrelsen att godkänna nämndens förfrågan. Tre temporära lokaler till förskolorna Herrestad, Dalaberg och Skansen.

– Att bygga upp från grunden är ju alltid att föredra då det är billigare i längden, men ibland har nöden ingen lag, säger Hans-Lennart Schylberg, barn- och utbildningschef på Uddevalla kommun.

ANNONS

Leveranstiden för en modulbyggnad har under de senaste åren ökat på grund av större efterfrågan. Därför har kommunen diskuterat permanenta lösningar men då även det har drabbats av fördröjningar av olika skäl har man valt att gå vidare med en tillfällig lösning.

– Det är främst i Uddevallas grundskolor och förskolor det råder platsbrist så det är där vi behöver satsa mest, säger Hans-Lennart Schylberg.

De tre förskolemodulerna som man nu fått bygglov till kommer vara likadan modell som den till Skogslyckan. Förskolan Skogslyckans moduler förväntas vara på plats i början på nästa år och kommer kosta kommunen 60 500 kronor i månaden i fem år. Den totala kostnaden för hyra och leverans kommer ligga på över 4,5 miljon kronor. Men det blir ändå billigare än att bygga nytt.

– Det är klart att på lång sikt blir det billigare och bättre med permanenta lokaler. Men samtidigt uppdaterar vi hela tiden hur många platser som behövs och det ändras ju över tid så det kan vara fördelen med att ha temporära lokaler, säger Tony Andersson, lokalplanerare på Samhällsbyggnadskontoret.

Trots att man har fått bygglov för att upprätta nya moduler på förskolorna Herrestad, Dalaberg och Skansen är processen långt ifrån att sättas i verket då väntetiderna på att få moduler kan vara upp till ett år från beställning. Det som gått från en snabb lösning är inte en självklar lösning om det finns en akut brist på lokaler.

ANNONS

– Det som har varit kortare tid förut kan bli längre än i fall man bygger permanent. Det är en ständig balansgång mellan dessa. Fördelen med moduler är att om läget ändras, så kan det vara bra med en tillfällig lösning, säger Tony Andersson.

ANNONS