Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Långsamt förvandlas Gula villan till nyskick

På Emaus går ett renoveringsarbete långsamt framåt. Gula villan som en gång var nära rivning restaureras till en tidstypisk interiör.

När vi hälsar på är det inte mycket som skvallrar om vad som pågår. Inga byggnadsställningar monterade och inga maskiner och verktyg som ligger här och var i väntan på att bli använda. Tvärtom är det snyggt och prydligt runt huset.

– Den där trappan har vi lagt om, den kunde man knappt se tidigare, berättar Annette Birgersdotter Eriksson med en gest mot en gjuten betongtrappa intill den västra gaveln.

Sedan i höstas har Annette Birgersdotter Eriksson i egenskapen av rektor för vuxenutbildningen varit involverad i renoveringen, då utbildningens elever är de som utför arbetet.

– Det är roligt, jag har lärt mig mycket, säger Ahmed Hamadh som läser den tvååriga byggutbildningen och kombinerar det med studier i svenska och blir särskild drillad i byggtermer på det nya språket.

– Två dagar har vi praktik här och sedan teori tre dagar, berättar Ahmed som har ett schema där också en hel del andra viktiga utbildningsmoment ska få plats.

Omläggning

Den varsamma hastigheten i arbetet beror också på att eleverna ska lära sig något av det arbete de utför, förklarar Annette Birgersdotter Eriksson som hittills sett akuta åtgärder som omläggning av taket och dränering kring huset bli avklarade.

I källarvåningen pågår för närvarande inredningen av ett par mindre omklädningsrum. Ännu är bara betonggolvet lagt och en skiljevägg påbörjad. För den inre synen hos reportern ser det ändå snyggt och mysigt ut med de moderna faciliteter som ska komma på plats.

Omklädningsrummet liksom resten av Gula villan kommer att hyras av socialtjänsten, berättar Annette Birgersdotter Eriksson som dock inte har någon närmare information på vilket sätt och till vad som huset kommer att användas.

Gott skick

När vi kliver in på bottenvåningen slår en tydlig doft av terpentin emot oss.

– Det kommer att bli så fint här, säger Annette Birgersdotter Eriksson entusiastiskt samtidigt som hon påpekar att det är byggarbetsplats där byggmaterial ligger på golvet och väggar är rivna.

Så här långt i renoveringsarbetet är det taket, med enbart en presenning som skydd som varit värst, vittnar Bengt-Göran Karlsson och Björn Winberg som är bygglärare på plats. I övrigt verkar huset som är byggt vid förra sekelskiftet vara i ganska gott skick.

– Men man vet aldrig vad som finns bakom när vi börjar undersöka väggarna, säger Annette Birgersdotter Eriksson.

Rummen på botten- och övervåningen är rymliga, och innehåller bland annat flera kakelugnar och stuckatur i taket. Mycket återstår att göra med Gula villan, och renoveringen kommer att ta flera år att bli färdig, konstaterar rektorn.