Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laddar på nytt för bidrag till klimatomställning

Tack vare närheten till E6:an har Uddevalla gott om laddstationer för bilar. Dock kan de bli fler, anser Naturvårdsverket som delar ut bidrag för åtgärder som minskar utsläpp av koldioxid.

– Den som får pengar är den som gör mest nytta i att sänka koldioxidutsläppen, då räknar man i minskning per investerad krona. Bytet ska vara från fossil till fossilfritt, säger Jenny Olsson, energi- och klimatrådgivare i Uddevalla kommun som ger råd och stöd till dem som vill göra världen mindre fossilberoende.

Laddstationer

"Klimatklivet" heter potten som Naturvårdsverket delar ut ekonomiskt stöd från, och som har funnits sedan 2015. Av de 3 000 ansökningar som behandlats hittills har överlägset flest, cirka 2 000, gått till laddstationer för elbilar.

– Om ett företag vill göra laddstationer för sina anställda kan det i stället söka från ett annat stöd, Ladda bilen. I Klimatklivet kan man söka för en publik laddstation, förklarar Jenny Olsson som beskriver behovet av utbyggnad av laddstationer som en morot för de tveksamma.

– Jag tror Naturvårdsverket vill uppmuntra till laddstationer, för den som funderar på att köpa en elbil tänker ju på räckviddsskräcken. Genom att det finns många laddstationer blir det en trygghet. Oftast går färden bara från A till B, utan att det händer något. Men en utbyggnad av publika laddstationer är en trygghet för längre resor eller om det händer något, säger Jenny Olsson.

Högt i tak

Årets första av tre ansökningsperioder för Klimatklivet börjar 10 februari. Av de 3 000 ansökningar som beviljats har 450 blivit verklighet i Västra Götaland. Mest per krona gäller för ett positivt besked, men det är högt i tak.

– Hittills har det använts 4,5 miljarder kronor. Den som har fått mest har fått 150 miljoner, i genomsnitt får de cirka 50 procent av den totala kostnaden, berättar Jenny Olsson som tillägger att de som sökte i Klimatklivets begynnelse fick en något högre procent i bidrag än årets sökande.

Mätt i antalet ansökningar kommer relativt sett ingenting efter laddstationerna. Med knappt 700 ansökningar kommer kategorin energikonvertering på andra plats, och transport på tredje med 166 ansökningar. Minskat koldioxidutsläpp kring avfall har givit utdelning till 13 projekt.