Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Landbadet blir nästan som nytt

Upprustningen av Landbadet är i full gång. För 5,6 miljoner kronor får anläggningen en rejäl ansiktslyftning. Men några uppvärmda bassänger blir det inte.

Det skulle i så fall ha skett med hjälp av Gustafsbergsstiftelsens luftvärmepumpar som stiftelsen inte använder sommartid.

– Man har undersökt det men de har inte tillräcklig kapacitet för att värma upp allt vatten i bassängerna, säger Malin Bengtsson, enhetschef för Landbadet och Walkesborgsbadet.

Frågan om uppvärmning kommer kanske att lyftas framöver.

Landbadets dåliga skick har länge varit ett bekymmer för kommunen. Bland annat har reningen inte fungerat och det har varit stängt i perioder.

I juli 2015 stängdes badet för resten av sommaren efter att en liten flicka misstänktes ha blivit klorförgiftad.

I februari 2016 beslutade så fullmäktige att satsa 5,6 miljoner kronor och förhoppningen var att renoveringen skulle kunna ske före sommaren. Man hann renovera den tekniska driften, och nu är det dags för resten.

– Det kommer att bli så fint, säger Malin Bengtsson, och räknar upp en del av det som ska göras:

- Bassängerna rustas upp med förbättrade ytskikt och det blir omfattande markarbeten med ny marksten, lite asfalt och markgranulat av samma typ som används på lekplatser.

- Ett nytt staket sätts upp, målade ytor får ny färg, anläggningen får en ny handikapptoalett som ska ligga i anslutning till Strandpromenaden, den gamla handikapptoaletten görs mer tillgänglig och det blir nya sittplatser med fina bänkar.

- För att få maximal nytta av lekplatsen, så kommer den att bli tillgänglig året runt.

Målet är att det nyrenoverade Landbadet med en 50-metersbassäng, en undervisningsbassäng och en plaskbassäng ska öppna samtidigt som skolorna stänger i juni 2017.