Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larm om livsfarliga elarbeten

Skandinaviska Tågverkstäder i Uddevalla har belagts med sju skyddsstopp av Arbetsmiljöverket uppger IF Metall som konstaterar att det är direkt fara för både liv och hälsa. En anställd är rädd för att gå till jobbet på grund av riskerna för skador, skriver fackavdelningen på sin hemsida.

ANNONS
|

– Att ett företag samtidigt beläggs med sju olika skyddsstopp vittnar om extremt dålig och farlig arbetsmiljö, konstaterar Janne Thorsell i ett uttalande på IF Metall Norra Älvsborgs hemsida.

Han har varit skyddsombud i 25 år och säger att "detta är det värsta jag sett".

Problemen på Skandinaviska Tågverkstäder i Uddevalla är många uppger IF Metall. Det handlar bland annat om livsfarliga starkströmskablar och lyftanordningar och det saknas instruktioner för hantering av starkström.

Läs också:Bristande säkerhet stoppar Uddevallatåg

Arbetsmiljöverket inspekterade verkstaden i Uddevalla i slutet av januari och de två inspektionsbesöken ledde till omedelbara förbud att använda fem lyftanordningar och allt arbete med starkström och lackeringsarbeten med tvåkomponentslacker stoppades, med hot om vite på ungefär 300000 kronor. Dessutom finns det flera andra, mindre allvarligaanmärkningar.

ANNONS

Arbetsmiljöverket såg också oklarheter med ledning och ansvar för det som händer på arbetsplatsen, och myndigheten har inte fått tag på någon ansvarig chef eller ägare för bolaget.

Enligt P4 Väst har en före detta anställd berättat om till exempel elkablar på 1000 volt som bara hängde rätt ut, och som hans arbetskompis var nära att gå in i. Arbetskamraten är nu sjukskriven och vågar inte gå till jobbet. De anställda ska trots riskerna ha fått order om att utföra arbeten.

Läs mer:Stopp igen för Blå tåget

Detta tillbakavisas dock av Peter Schmidt,vd för moderbolaget Skandinaviska Jernbanor som P4 Väst pratat med. Han menar att de anställda måste ha tagit orden på felaktigt sätt.

– Vi kan inte ha en arbetsplats som är farlig, och om det är så att vi har fått förelägganden om skyddsstopp, så ska vi inte utföra arbete, och vi ska ta den inspektionen som arbetsmiljöverket gjort på största allvar, och se till att vi har en säker arbetsplats, säger han till radiokanalen.

Skandinaviska Tågverkstäder AB är ett dotterbolag till Skandinaviska Jernbanor AB.Skandinaviska Jernbanor är bolaget bakom bland annat Blå tåget som körmellan Göteborg och Stockholm och som renoveras i Uddevalla.

ANNONS