Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Leif GW tar upp styckmordet på Margareta

I augusti 1969 hittade två dykare en resväska med en kvinnobål i. Offret var 37-åriga Margareta af Forselles men vem mördaren är har inte slagits fast. Nu träder ett hemligt vittne fram - Ulla Björkman, mamma till melodifestivalsgeneralen Christer Björkman.

Mordet på Margareta kallas för koffertmordet och är ett av de mest uppmärksammade svenska styckmorden. Det var i augusti 1969 som två dykare påträffade en rutig resväska med en kvinnobål inpackad i tidningspapper och en Domuskasse utanför Gåsö, sydväst om Lysekil.

Det visade sig vara 37-åriga Margareta af Forselles som någon månad tidigare hade försvunnit efter ett besök på en biljardsalong i Göteborg. 

På tisdag kommer SVT-programmet Veckans brott att ta upp koffertmordet och i det programmet har polisens hemliga vittne valt att träda fram. Det är 78-åriga Ulla Björkman från Skene, som tidigare berättat om sin medverkan i TV-programmet för Borås Tidning.

Känd som roulettdrottningen
Ulla Björkman var bland annat på 1960-talet känd som roulettdrottningen och hon är mamma till melodifestivalsgeneralen Christer Björkman.

Ulla berättar att hon sommaren 1967 hade en relation med en läkare som vid ett tillfälle mycket utförligt beskrev hur han skulle gå tillväga i fall att han skulle utföra det perfekta mordet.

Det innebar, uppger Ulla Björkman, att han skulle tömma offret på blod, stycka kroppen, vira in den i papper och en Domuskasse, lägga den i en resväska och sedan slänga väskan i havet.

Tillvägagångssättet kusligt likt


Två år senare inträffade koffertmordet och Ulla Björkman menar att tillvägagångssättet stämde exakt med det som hennes manlige bekant hade beskrivit.

- Det var gräsligt såklart. Fullkomligt gräsligt att ett mord hade begåtts på just det sättet som han beskrev. Jag tänkte "Det kan inte finnas två gärningsmän med precis samma tankar om hur de skulle begå ett mord", säger Ulla Björkman.

Hon säger också att hon hade sett att mannen hade en rutig resväska och Domuskassar ombord på sin båt och att han dessutom hade anknytning till Gåsö. När hon hörde talas om bålen som hade hittats ringde hon polisen anynomt och berättade om sina misstankar och också var de kunde hitta resten av kroppen. 

- "Följ strömmarna, när ni hittar mer så kontaktar jag er igen", sa jag, säger Ulla Björkman. 

Ingen har dömts för mordet som fortfarande är olöst. Utredningen lades ner 1971. Ulla Björkmans manlige bekant avled i början av 1970-talet, men Ullas tips ledde till att han var misstänkt i polisutredningen.