Li Liang bar svärmors folkdräkt

Dagen till ära lånade kinesiska Li Liang sin svärmors folkdräkt från Tjörn när hon som en av 180 Uddevallabor gratulerades till att ha blivit svensk medborgare.– Visst är den vacker med sin blå hätta och rosorna på förklädet, tycker Li Liang.

ANNONS
|

Vid en ceremoni på Bohusläns museum hälsade museichefen Hans Kindberg och kommunfullmäktiges ordförande Ralph Steen alla nya svenska medborgare välkomna. Det har blivit tradition att hålla ceremonin just på nationaldagen och att dela ut ett diplom till nysvenska Uddevallabor.

En av dem är Li Liang som kom till Sverige för sex år sedan från staden Guangzhou i södra Kina. På svenska kallas den oftast Kanton och där bor cirka fem miljoner invånare.

–Jag arbetade som tv-reporter i modeprogram, berättar Li Liang.

Men så träffade hon skeppsingenjören Mats Johansson från Uddevalla och kärlek uppstod. Mats ville gärna att hon skulle flytta till Sverige och Li gjorde två besök innan hon bestämde sig.

ANNONS

Underbart land

–Jag var här både en gång på sommaren och en gång på vintern. Jag tyckte att det var ett underbart land så det var inte svårt att bestämma sig. Dessutom uppfylldes en önskedröm om att få bo vid havet och det gör vi nu i Essvik, säger Li Liang.

När hon flyttat till Sverige började hon fundera på vad hon skulle arbeta med. Språket gjorde det svårt att fortsätta som reporter. Istället gick hon en treårig utbildning i silversmide på Stenebyskolan.

–Några av mina smycken finns utställda här på Bohusläns museum, säger Li Liang och visar de gjutna silverringarna i en av montrarna.

Nu studerar hon på vidare på Högskolan för design och konst i Göteborg och pendlar mellan Göteborg och hemmet i Essvik. I sommar blir det ännu mera pendling eftersom hon fått sommarjobb hos en känd smyckeskonstnär i Köpenhamn.

Karl-Oskar och Kristina

I sitt tal till de nya svenskarna visade museichefen Hans Kindberg på likheten mellan svenska Karl-Oskar och Kristina som på 1800-talet flyttade till Amerika för att slippa fattigdom, nöd och förtryck i Sverige och de människor från andra länder som idag söker sig till Sverige.

–För att det ska fungera behövs det tolerans, förståelse och en smula nyfikenhet från båda håll, sa Hans Kindberg.

ANNONS

Ralph Steen hälsade också alla hjärtligt välkomna till Uddevalla.

–Språk bygger broar mellan människor och folkgrupper, så satsa på att lära er svenska. Och gå med i en förening. Det är ett bra sätt att lära känna svenskar och Sverige, var hans råd.

ANNONS