Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Flyttar in hos Bender. Ragnar Krefting (tv) och Hendrik Hasewinkel från Life Clean skrev på onsdagen på sitt hyreskontrakt med Ove Bender (i mitten), vars företag förra sommaren köpte Volvofabriken.

LifeClean startar produktion

Inom kort startar produktionen av desinfektionsmedlet som Uddevallaföretaget LifeClean hoppas kunna utrota sjukhusbakterier över hela världen med.

– Det känns jätteroligt att vi nu får en stabil grund under fötterna. Vi ser långsiktigt på den här lokalen i ett industriområde som växer med perfekta logistikmöjligheter, säger vd:n Hendrik Hasewinkel om valet att flytta in på Pininfarina.

När Bohusläningen besöker fabriken håller snickare på att färdigställa den 1 400 kvadratmeter stora lokalen där medlet ska produceras.

Sedan augusti 2012 har LifeClean arbetat med att ta fram ett klordioxidbaserat desinfektionsmedel som företaget nu har patent över hela världen för.

Medlet verkar mot bakteriesporer. En vanlig sjukhusrelaterad vårdinfektion i Sverige är idag Clostridium difficile-infektion, CDI. En infektion som gör att tusentals svenska patienter årligen drabbas av allvarliga diarréer.

Nu ska medlet säljas och produceras på allvar i den gamla bilfabriken i Uddevalla där sex personer kommer att arbeta.

– Till en början kommer vi kunna producera fyra liter per minut. Inom ett år hoppas vi kunna nå upp till fullskalig produktionstakt med 90 liter per minut, säger Hendrik Hasewinkel.

Under våren har LifeClean skrivit ramavtal med fem landsting i Sverige om att leverera sin produkt. Medlet används redan på sjukhus i Örebro, Jönköping och Eksjö. Hasewinkel medger att produkten är dyrare per liter än nuvarande desinfektionsmedel, men poängterar samtidigt att den i det långa loppet kan spara sjukvården enorma kostnader.

Enligt LifeCleans vd kostar vårdrelaterade infektioner i Sverige samhället runt 320 miljoner kronor per år.

LifeClean räknar med att nå break-even och bli lönsamt redan i sommar. Något som i sin tur kan skapa nya arbetstillfällen i Uddevalla.

– Det kan bli upp till 10 personer till och en säljorganisation som kan bli betydligt större. Om det är en egen säljorganisation här ifrån, eller en distributör som i framtiden kan ansvara för försäljningen i ett eget land får tiden utvisa.

Ragnar Krefting från Ljungskile är en av finansiärerna bakom LifeClean och är huvudorsaken till att företaget stationerat sig i Uddevalla. Han menar att företaget nu måste få sjukvården att inse kostnadsbesparingarna med att använda produkten dagligen.

– Vår viktigaste uppgift är att få sjukvården att städa med medlet i ett förebyggande syfte och inte bara använda det som akutmedel vid stora utbrott. Används det regelbundet kommer infektionerna minskas radikalt och det sparar inte bara stora kostnader utan det kommer även att rädda liv, säger han.