Liga trängde sig in hos sovande husbilsfamiljer

Familjerna låg och sov i sina husbilar när flera män trängde sig in i husbilen och stal. Detta skedde vid ett flertal tillfällen i Ljungskile i somras. Nu åtalas den misstänkta ligan.

ANNONS
|

Totalt är fem personer åtalade för flera brott i det omfattande åtal som tingsrätten på tisdagen offentliggjorde.

I juli ska tre av männen tagit sig in i en husbil i Ljungskile medan familjen sov. Där ska männen bland annat ha stulit kontanter, bankomatkort, väska, en kamera och en surfplatta. Värdet ska totalt ha uppstigit till 11 000 kronor. Senare samma dag ska två av männen vid två tillfällen ha tagit ut pengar på bankomatkortet de stulit. Fem olika uttag gav dem 8 200 kronor i handen. För detta åtalas de för bedrägeri.

Ungefär på samma sätt gick det till i augusti, även då i Ljungskile, då de tre männen, och ytterligare en gärningsman tog sig in i en husbil. Även där genom att tränga sig in i husbilen när målsägande sov. Där ska männen ha kommit över en kosmetikaväska och kontanter i olika valutor till ett värde av 10 000 kronor. Även här stal de bankomatkort som de sedan gjorde uttag på, bland annat 3 000 kronor i kontanter. Kosmetikaväskan såldes vidare till en femte person, en 33-åring, som nu åtalas för flera fall av häleri.

ANNONS

Tyskt offer

Ligans sista offer blev en tysk familj som ställt sin husbil på rastplatsen vid Ödsmålsbron för att sova natten till 12 augusti. Även här tog sig gärningsmännen in i husbilen när familjen sov. Familjen upptäckte stölden och ringde polisen. När patrullen kom till rastplatsen kunde en annan man uppge att han sett två personer lysa med ficklampor in i bilarna. Mannen uppgav också registreringsnumret på en eventuell flyktbil.

När patrullen kom till rastplatsen kunde en annan man uppge att han sett två personer lysa med ficklampor in i bilarna. Mannen uppgav också registreringsnumret på en eventuell flyktbil.

Polisen gav sig då ut med flera bilar längs med E 6 för att letade efter den misstänkta bilen. En polis åkte till Statoil i Hogstorp och fick där syn på bilen. När polisen lyste med strålkastarna mot de misstänkta låtsades de fyra männen i bilen sova. Polisen gick då fram till bilen och kände på en av bromsskivorna och konstaterade att de var varma och därmed hade de inte stått stilla länge.

En rad åtalspunkter

Enligt åtalet har två personer varit delaktiga i fem av de totalt fem grova stölderna, en man i 30-årsåldern samt en 16-årig yngling. Mannen i 30-årsåldern åtalas för fem grova stölder, fem bedrägerier, två försök till bedrägeri och tre fall av häleri. 16-åringen greps också vid Hogstorp, men på grund av sin låga ålder häktades han aldrig. Däremot har de andra fyra inblandade suttit häktade sedan 15 augusti.

ANNONS

De åtalade förnekar samtliga brott, utöver 22-åringen som erkänner narkotikabrott, men bara för eget bruk.

Två av männen riskerar att utvisas ur landet med in och utreseförbud i tio år då de inte är svenska medborgare.

Rättegång i oktober

Rättegången väntas pågå under fem dagar senare i oktober. Carl Besslinger är kommunpolis i Stenungsund kommun och har under sommaren, tillsammans med kollegor, arbetat förebyggande för denna typ av stölder. I ett samarbete med Trafikverket och kommunen gjorde man en insats på rastplatsen i Spekeröd. – Vi röjde bort buskage som skymde sikten och satte upp hinder för lastbilar så de inte parkerade på platser hänvisade till husbilar och husvagnar. Ställer sig lastbilar med sina stora trailers runt omkring en husbil så försämras sikten och då är det inte svårt att göra inbrott, förklarar han.

Och han har sett resultat av åtgärderna. – Vi kan se en markant minskning på stölderna där vi gjort åtgärder och ökat vår närvaro. Vårt mål är att vi ska fortsätta samarbetet så vi säkrar platser från Halland och hela vägen till Strömstad. Men det är inget som är klart än, säger Carl Besslinger.

ANNONS