Lilla huset i konkurs – så vill byggjätten förändra kvarteret

Många minns tiden med Yerba kulturbokhandel och café i det gamla röda huset på Norra Drottninggatan. Nyligen gick restaurangen Lilla huset i konkurs med miljonskulder. Förra året tog Peab över som ägare av kvarteret – med en vision om stora förändringar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Huset med uteservering i en grönskande trädgård med växthus har i decennier varit som en oas i stadsmiljön omgiven av stans högsta hotell, en rad andra flervåningshus, småhusbebyggelse vid Kålgårdsberget, ett kommunalt parkeringsområde och järnvägsspår på gränsen till Norra kyrkogården.

Efter några tuffa år med pandemi och kris för hela restaurangbranschen gick Lilla huset nyligen i konkurs.

Ersätts av moderna lägenheter

Samtidigt har Peab under det senaste året tagit fram en vision där de gamla byggnaderna kan komma att ersättas av nya lägenheter. Tanken från byggföretagets sida är att jobba med kvarteren Fredborg och Lotshagen parallellt.

– Vi har en planansökan hos kommunen om att få påbörja arbete med ny detaljplan för att se hur vi kan utveckla de här fastigheterna som en helhet, säger Susanne Kristensson, affärsutvecklare på Peab Bostad AB.

ANNONS

Enligt taxeringsuppgifterna från Lantmäteriet bygges huset, där Lilla huset hade verksamhet, år 1909.

Ska huset rivas eller vad har ni för planer med det?

– Det har vi ingen aning om. Vi har ansökt om att få göra en detaljplan och det är något som måste föregå ett sådant beslut. Då får allt sådant utredas, till exempel av hänsyn till kulturvärden, vad som får göras och inte.

Yerba kulturbokhandel och café var en välkänd mötesplats för många Uddevallabor och andra.
Yerba kulturbokhandel och café var en välkänd mötesplats för många Uddevallabor och andra. Bild: Gösta Axelsson

Startade Yerba kulturbokhandel

Huset på Norra Drottninggatan 30 stod länge tomt innan paret Berry Vuijsters och Harriet Blomstrand startade Yerba kulturbokhandel, troligen 1996.

Efter 15 år lämnades stafettpinnen 2011 över till Eva-Lee Thörnkvist. Genom sitt företag Leeway AB köpte hon även fastigheten 2013 för 3,5 miljoner kronor.

2018 var flera restauranger i Uddevalla inne i en svår period, bland annat lämnade McDonald’s centrum detta år. Då passade Café Yerba i stället på att göra en nysatsning på lunchservering och bytte namn till Fredborgs.

Tuff period för restaurangerna

När den senaste krögaren tog över sommaren 2020 och bytte namn på restaurangen till Lilla huset, hade coronapandemin redan slagit hårt mot branschen. Hon stack inte under stol med att det var ett stort risktagande:

– Folk trodde vi var galna som öppnade mitt under en pandemi men vi hade bara två val; att förlora allt eller satsa allt, sade ägaren Ines Prazina våren 2021 då läget trots allt tycktes ha ljusnat.

ANNONS

LÄS MER: Lilla huset nära konkurs – men nu har vinden vänt

Slutade ändå med konkurs

Bekymren var dock inte över och i slutet av september 2022 gick bolaget i konkurs.

Om Peab kommer att söka efter någon ny hyresgäst som kan bedriva verksamhet under tiden som en ny detaljplan tas fram, är oklart. Fokus ligger på att komma vidare med planeringen av nya bostäder.

– Jag hoppas att vi får något besked från kommunen runt årsskiftet, säger Susanne Kristensson.

66 lägenheter i kvarteret Fredborg

Enligt det underlag som har skickats in till Uddevalla kommun räknar Peab med att kvarteret Fredborg kan få 66 lägenheter i fem våningar samt innergård och takterrasser.

Till detta planeras liknande byggnation i kvarteret Lotshagen som i projektet kallas Kålgården.

Det senare anknyter till namnet Lotsarnas kålhage som platsen kom att heta på grund av att lotsarna förr i tiden disponerade odlingslotter där, så kallade kålhagar, berättade Gunnar Klasson på Uddevallabloggen 2011.

Parkering i garage och utomhus

När det gäller utrymme för bilar beskrivs i handlingarna att de nya husen i kvarteren Fredborg och Lotshagen kan få 39 respektive 57 parkeringsplatser i garage (suterrängvåningar). Vidare kan 32 parkeringsplatser behållas utomhus närmast järnvägsspåren.

Genom samordning av all parkering i de två kvarteren och lösningar som till exempel bilpool ska det enligt Peab kunna skapas ett 60-tal parkeringsplatser för allmänheten utöver bostädernas behov.

ANNONS
ANNONS