Tidigare kriminalkommissarie Lars Johansson som ledde Lisa Holm-utredningen 2016 ser flera likheter mellan det fallet och Wilma Anderssons försvinnande. Arkivbild.
Tidigare kriminalkommissarie Lars Johansson som ledde Lisa Holm-utredningen 2016 ser flera likheter mellan det fallet och Wilma Anderssons försvinnande. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Lisa Holm-utredaren ser likheter mellan fallen

Det går att dra paralleller mellan den försvunna Wilma Andersson, 17 och Lisa Holm-fallet. Det säger tidigare kriminalkommissarie Lars Johansson som ledde polisens utredning 2016.
– När jag såg i tidningen att en 17-åring var försvunnen drog jag självklart paralleller till Lisa, säger han.

ANNONS
|

När Lars Johansson, nyligen pensionerad kriminalkommissarie och tidigare chef för grova brott i Skaraborg, fick höra talas om fallet med den försvunna Wilma Andersson, 17 år fördes hans tankar direkt några år tillbaka i tiden.

Wilma Andersson, 17 år, försvann från Uddevalla förra veckan.
Wilma Andersson, 17 år, försvann från Uddevalla förra veckan. Bild: Privat

Det var han som 2015 ledde utredningen i fallet med en annan försvunnen 17-åring i Västsverige – Lisa Holm. Den nuvarande utredningen följer han på avstånd, men han ser flera likheter.

– Det är samma ålder på de här flickorna när de försvann. Utifrån ser det ut som om det är något brott bakom. Det är där likheterna ligger. När jag såg i tidningen att en 17-åring var försvunnen drog jag självklart paralleller till Lisa, säger han.

ANNONS

Han berättar att det finns en tydlig metod som polisen arbetar efter i liknande fall.

– Det finns mycket som är viktigt när man har konstaterat att en person är försvunnen. När man får sådana här indikationer drar man igång en brottsutredning parallellt med sökandet så att man inte tappar tid. När man väl startar gäller det att dra igång på bred front för att sen kanske dra ner istället för att gå åt det andra hållet – man kan inte återhämta det som man har tappat.

LÄS MER:Polisen avslutar insats i Ljungskile – riktar in sig på Uddevalla

Under onsdagen riktades polisens sökinsats kring en sjö norr om Ljungskile.
Under onsdagen riktades polisens sökinsats kring en sjö norr om Ljungskile. Bild: Anders Ylander

Men han säger också att det finns flera skillnader mellan fallen, framförallt att polisen nu har en person anhållen misstänkt för mord.

– Då har man väl fått indikationer på att hon inte lever. När det gällde Lisa visste vi inte det utan jobbade utifrån rubriceringen människorov tills vi hittade kroppen, säger han och berättar att polisen vid en mordutredning har möjlighet att sätta in ännu större resurser än vid människorov.

– När man har satt rubriceringen mord är man uppe på en sådan nivå att man har möjlighet att använda hela vår verktygslåda. Då har vi möjlighet att begära ut handlingar. Både vad gäller transaktioner, kontokort och mobiler.

LÄS MER:Mammans ord: "Vill bara få hem våran Willmis"

Hundpatruller samlas

Under tisdagen tog polisen beslut om att behandla Wilma Anderssons försvinnande som en särskild händelse vilket gör att man har möjlighet att ställa hela regionens polisresurser till förfogande. Lars Johansson säger att det framförallt handlar om att samla många hundpatruller.

ANNONS

– När det gällde Lisa visste vi var hon hade försvunnit ifrån. Då började man söka 300 meter från den platsen. Man svepte av med helikopter, hundar och patruller. Det är ungefär det man håller på med nu också.

Vissa fynd har gjorts under natten till tisdag. Det handlar bland annat om en bränd sko. Men polisen har inte bekräftat att fynden har kunnat kopplas till försvunna Wilma.
Vissa fynd har gjorts under natten till tisdag. Det handlar bland annat om en bränd sko. Men polisen har inte bekräftat att fynden har kunnat kopplas till försvunna Wilma. Bild: Edvin Bergström

Via frivilligorganisationen FIKK har man hittat utbrända kläder under sökandet, ett viktigt spår tror Lars Johansson.

– Det betyder att kriminalteknikerna kommer att fokusera på att binda kläderna till Wilma. Sen hoppas man på tips från allmänheten. Jag antar också att man har tagit in telefonlistor både på Wilmas telefon och den misstänkte. Utifrån det kan man koppla ihop områden som är intressanta. Genom bekanta har man också försökt skapa sig en bild av Wilma och den misstänkta personen för att se vilka områden som de har rört sig i, säger han och fortsätter:

– Om vi säger att han tagit livet av den här kvinnan och försökt göra sig av med kroppen så söker man sig normalt till platser man känner till, som man har kontroll på.

LÄS MER:Polisens presstalesperson på plats i Ljungskile

"Har ett gediget jobb framför sig"

Han berättar att man ofta brukar söka vid sidorna av intressanta vägar.

– En gärningsman kanske inte släpar en person så långt in. Man kan göra ledstångssök ungefär 50 meter från sidan vägen och svepa av.

ANNONS

Vad händer härnäst enligt din erfarenhet?

– Nu kommer man att sektorsindela de här sökområdena och skicka ut patruller, först hundpatruller och sen en sökkedja. Jag antar att Missing people snart plockas in och får fler uppdrag. Men polisen kommer att hålla sin egen personal i de områden som är hetast medan Missing people får periferiska områden. Så var det med Lisa Holm, säger Lars Johansson som dock inte har erbjudit sin expertis till den aktuella utredningen.

– De vet så väl vad de ska göra. Det är erfaret folk som jobbar där. Men de har ett gediget arbete framför sig.

Du gick nyligen i pension – hur ofta tänker du tillbaka på Lisa Holm-fallet?

– Lisa Holm är ju en av de bitarna man har haft genom åren som man blir påmind om hela tiden. Det finns fortfarande intresse kvar i det. Det blir alltid spekulativt när det är en ung flicka som försvinner.

LÄS MER:Man anhållen misstänkt för mord på Wilma Andersson - sökandet fortsätter

ANNONS