Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Livstids fängelse för Wilma Anderssons mördare

Lagens strängaste straff – livstids fängelse. Det blev domen för 23-åringen som mördade Wilma Andersson, 17 år, i deras gemensamma lägenhet i november förra året. Men enligt försvarsadvokaten är mannen besviken över att anses som skyldig till mordet och har tidigare sagt att han vill överklaga.

Uddevalla tingsrätt har sedan tidigare slagit fast att bevisningen mot 23-åringen är så pass övertygande att han bedöms som skyldig till mordet på Wilma Andersson. Under måndagen meddelade Uddevalla tingsrätt straffpåföljden – livstids fängelse.

”När det gäller påföljden finns inte några förmildrande omständigheter men däremot ett antal försvårande omständigheter.”, skriver tingsrätten bland annat.

Domstolen belyser bland annat att mannen har utsatt flickan för ett grovt våld samt skymfat hennes kropp. Dessutom det faktum att hon utsattes i sitt eget hem.

”23-åringen har därefter undanskaffat resten av kroppen som aldrig återfunnits. Det senare innebär ett fortsatt lidande för flickvännens anhöriga. Med beaktande av dessa omständigheter anser tingsrätten att 23-åringen skall dömas till fängelse på livstid.”

– Vi är nöjda att tingsrätten delar vår syn i både ansvarsdelen och påföljden. Tingsrätten lyfter de försvårande moment som vi har tryckt på, säger åklagare Jim Westerberg.

Wilma Anderssons familj kommenterade under måndagen domen via sitt målsägarbiträde Robert Mjösén.

– De går fortfarande med förhoppningen att Wilma ska hittas och den här domen för inte henne tillbaka, vilket de är väldigt tydliga med. Men samtidigt är de väldigt nöja att han bedöms som skyldig och får lagens strängaste straff, säger han.

Hittade kroppsdel i lägenheten

Domen kommer efter att mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där läkare bedömt att han lider av narcissistiska drag, men inte av någon allvarlig psykisk störning. Varken under tiden för mordet eller undersökningen.

LÄS MER: Läkarna slår fast: Wilmas pojkvän lider av narcissistiska drag

LÄS MER: Wilmas mördare lider inte av allvarlig psykisk störning

Wilma Andersson försvann i november förra året. Misstankar riktades snabbt mot hennes 23-årige pojkvän, som greps ett par dagar senare misstänkt för mord.

Parets gemensamma lägenhet spärrades av och polisen hittade senare flickans huvud i en garderob. Efter ett långt utredningsarbete och hundratals förhör avslutades förundersökningen i maj och åklagaren Jim Westerberg åtalade mannen för mord.

Under tio rättegångsdagar avhandlades bevisen mot 23-åringen som kontinuerligt har nekat till brott. Rättegången avslutades dramatiskt efter att pojkvännen pekade finger mot flickans familj i samband med att han skulle föras ut från rättssalen.

Än idag har endast en kroppsdel hittats och både polisen och frivilligorganisationer genomför fortfarande sök efter Wilma.

Räknar med ny förhandling i hovrätten

Men mannen fortstätter att neka till brott. Beatrice Rämsell, 23-åringens advokat, berättar att mannen vill överklaga domen.

– Han är väldigt besviken över att han har bedömts vara skyldig, han har ju känt till det i några veckor nu och han har uttalat att han vill överklaga, säger hon.

Åklagare Jim Westerberg räknar med att målet kommer tas upp i hovrätten.

– Jag ser inte att domen kommer ändras men det kan komma in andra saker mellan förhandlingarna, det får man vara beredd på. Jag har haft många stora utredningar och oftast kompletteras fallen hela vägen fram till sista hovrättsdagen.

– Vi vilar inte förrän målet har vunnit laga kraft, slår åklagaren fast.

LÄS MER: Mördaren pekade finger – familjens företrädare: ”Oerhört upprörd”

LÄS MER: Pojkvännen skyldig till mordet på Wilma Andersson

Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats inleds.

19 november: Pojkvännen grips i sin bostad.

22 november: 23-årige pojkvännen häktas misstänkt för mord. Han nekar till brottet.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj: Mannen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Pojkvännen nekar fortfarande helt till åtalet.

16 juni: Den nionde och sista rättegångsdagen.

17 juni: Tingsrätten meddelar att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

15 juli: Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning.

20 juli: Parterna möts för en sista förhandlingsdag i Uddevalla tingsrätt. Det blev ett känslosamt möte där flickans mamma vädjade om att pojkvännen ska berätta var Wilmas kvarlevor finns. Han pekade då finger åt familjen.

27 juli: Uddevalla tingsrätt dömer 23-åringen till livstids fängelse för mordet på Wilma Andersson.