Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Ljungskileborna gick till urnorna – med svåra val

Det är svårt att välja kandidat. Det sa väljare i Ljungskile när Bohusläningen träffade dem när de gick för att rösta i EU-valet. Nästan 42 000 Uddevallabor hade möjlighet att rösta – men valdagen beskrevs av en valarbetare som "en långtråkig dag."

På söndagen går Sverige till valurnorna för att välja representanter till Europaparlamentet. 20 personer kommer sitta i parlamentet de kommande fem åren.

EU-valet har traditionellt sett ett lågt valdeltagande. För fem år sedan röstade drygt varannan person i Sverige, att jämföra med riksdagsvalet där nästan nio av tio deltog. För Gunn Friedner i Ljungskile var det dock självklart att lägga en röst i årets val.

– Jag tycker att man ska använda sin rösträtt. Det är viktigt, säger hon.

Däremot var det svårt att välja vem hon skulle rösta på.

– Vilken kandidat jag skulle rösta på blev klart i dag. Jag har lyssnat en del på kandidaterna och har gått igenom valkompassen, men den är mer fokuserad på partierna, säger Gunn Friedner.

"Jag tror att jag har bestämt mig"

Även Krister Broman tyckte att det var svårt att bestämma sig.

– Jag tycker att man ska rösta. Om man inte röstar är man inte med. Men det var svårt att bestämma. Man får ta det man tycker är bra, men... ja, jag tror att jag har bestämt mig, säger han precis innan han ska gå in i vallokalen.

Om inte annat får du göra det snart.

– Ja, det får jag göra, säger Krister Broman med ett skratt.

En ordförande för ett valdistrikt säger att det varit en långtråkig dag för valarbetarna i Uddevalla.

– Det har varit otroligt lågt valdeltagande. Det har varit 100, kanske 150 personer här och knappt 200 förtidsröster, säger ordföranden som påpekar att distriktet omfattar drygt 1 300 personer som är röstberättigade i EU-valet.

"Hoppas på en rush de sista timmarna"

Hon jämför dels med de allmänna val som hölls i höstas och det Europaparlamentsval som hölls för fem år sedan.

– Jag har aldrig varit med om att det har varit så lite folk som nu. Jag hoppas på en rush de sista timmarna, absolut. Alla är välkomna att rösta till klockan nio, det är några timmar kvar.

Tillbaka till vallokalen i Ljungskile gick Amanda och Anette Fjeldseth från bilen för att lägga sina röster. De fyller i varandras meningar när de berättar vikten att rösta i valet.

– Det är jätteviktigt, säger Amanda varpå Anette fyller i:

– Det är en rättighet man har!

– Och då ska man utnyttja den rätten också.

Även Amanda och Anette Fjeldseth hade svårigheter med att välja var deras röst skulle hamna.

– Jag har gjort valkompassen, men den blev inte riktigt som jag ville. Så det var väldigt svårt. Jag tycker att det är lite oklart, säger Amanda.