Lobbygrupp vill pumpa ut avloppsvatten i Byfjorden

Att använda kommunalt avloppsvatten för att syresätta vattnet i Byfjorden var uppe till diskussion 2012 men stoppades av kommunen. Nu gör en lobbygrupp, med bland annat miljödebattören Stefan Edman, ett nytt försök att föra upp frågan på agendan.

ANNONS
|

Bohusläningen har vid flera tillfällen berättat om arbetet med att rädda torskbeståndet i Byfjorden.

Något som också skulle ha positiva effekter för beståndet på hela västkusten. Arbetet har också aktualiserat frågan om att finna ett bra sätt att syresätta Byfjorden. Något som diskuterats är att leda ut renat avloppsvatten från kommunala Skansverket på djupt vatten och med det syresätta fjordvattnet. Detta var uppe till diskussion 2012, men stoppades i den kommunala beslutsapparaten.

LÄS MER:Yrkesfiskare glädjer sig åt projektet rädda torsken

Då var det kommunpolitikern Stefan Skoglund (S) som i en motion till kommunfullmäktige föreslog, att det försök som då pågått en tid med syrepumpar som gjort fjorden botten levande igen, skulle kunna ersättas permanent med att dra ut renat avloppsvatten i en fast rörledning. Skoglund förslog att saken i alla fall borde utredas.

ANNONS

Kommunledningskontoret föreslog senare att miljö- och stadsbyggnadsnämnden kunde få i uppdrag att genomföra utredningen "under förutsättning att medfinansiering kan ordnas". Men kommunens tekniska kontor avslog förslaget, med hänvisning att det skulle bli för dyrt.

LÄS MER:Stenafärjorna i Uddevalla har flaggats ut

LÄS MER:"Än finns det hopp för död botten i Byfjorden"

Frågan på tapeten igen

Nu tas frågan om att syresätta Byfjorden med renat avloppsvatten från kommunens reningsverk upp igen till diskussion. Bland annat är det Projekt Fjordtorsk, som bland annat sjösatt torskhotell runt om i Byfjorden, med medlemmar som professorn i marin ekologi vid Göteborgs universitet Kerstin Johannesson, förre landshövdingen Lars Bäckström, förre regeringsrådgivaren och författaren Stefan Edman och överläkaren Thomas Eriksson som nu tar upp frågan igen,

Det är dock ingenting som ännu nått Uddevalla kommun som därför inte kan kommentera om det är aktuellt i dagsläget.

– Så vitt jag känner till har frågan ännu inte kommit upp igen i politiken ännu. Men detta är ju en levande fråga, säger Gösta Dahlberg som är moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige.

LÄS MER:Mest miljöfarliga vraket – nu ska Skytteren tömmas

Nya fynd går emot forskningen

Att frågan om kommunalt avloppsvatten är aktuell igen kom upp på ett digitalt möte som anordnades av Projektet Fjordtorsk och grundaren Lars-Olof Axelsson. Axelsson meddelade också på mötet att han med undervattensfilmning kunnat konstatera att Bohusläns kustvatten har väldigt många fina och frodiga ålgräsängar. Något som går stick i stäv med vad som tidigare rapporterats av forskare.

ANNONS

LÄS MER:Värdefulla ålgräsängar i Uddevalla ska skyddas

– Det stämmer ju inte med den uppfattning man får av officiellt forskarmaterial att ålgräsängarna är skadade och mår dåligt, sade Axelsson under mötet och väckte också professor Kerstin Johannessons intresse för frågan.

Hon kommer därför att kontakta forskarkollegor för att försök reda ut vad som gäller i frågan om ålgräset, berättade hon på mötet.

Ålgräs brukar anses vara viktig för särskilt torsken som i ängarna finner både skydd och mat.

LÄS MER:Nytt samarbete kring spannmålsexport i Uddevalla

ANNONS