Sofie Henryson och Majsan Ågren välkomnar till en utställning på museet med minnessaker från en karriär som världskänd cirkusartist, och början på en ny.
Sofie Henryson och Majsan Ågren välkomnar till en utställning på museet med minnessaker från en karriär som världskänd cirkusartist, och början på en ny. Bild: Kenneth Eriksson

Lyfter fram cirkuskonsten på kulturarvsdag

Cirkus till 100 blir det på museet ett tag framöver. I centrum för detta står en utställning om lindansaren Reino och hans fru akrobaten Elsie som startade en cirkusskola i Grohed.

ANNONS

Nästa år är det 100 år sedan Reino föddes och då ska den nya Cirkuskvarnen stå klar där den gamla kvarnen stod.

– Vi har samlat in åtta miljoner och har en miljon kronor kvar. Men vi tror att det blir lättare att få in även den miljonen med den här utställningen. Vi ska i stort sett sätta spaden i marken om ett tag, och är fulla av tillförsikt att det ska fungera, säger Majsan Ågren, ledamot i styrelsen för Bohusläns cirkussällskap Reinos vänner, och som inviger utställningen på söndag när det är Kulturarvsdagen.

– Utställningen visar cirkustraditionen i Uddevalla från Reino och Elsie till Johanna och Cirkusexpressen, berättar Sofie Henryson, utställningsansvarig på Bohusläns museum,

ANNONS

Världens cirkusscener

I en monter hänger Reinos och Elsies scendräkter från de aktiva åren på världens cirkusscener, dräkter som Elsie själv sydde. Ur Elsies symaskin har också Johanna Abrahamssons första scendräkt tagit form.

Årets tema för Kulturarvsdagen är konst och underhållning och då passade utställningen väl in på temat, förklarar Sofie Henryson, Med Kulturarvsdagen väver museet in även in sin permanenta utställning om resandefolket då cirkustraditionen är stark inom den kulturen. Richard Magito Brun som är medförfattare till boken om cirkusfamiljen Eisfeldt från resandefolket föreläser om denna "surrealistiska familj". Även Johanna Abrahamsson medverkar under dagen med cirkusnummer.

Reino växte upp vid kvarnen i Grohed och det var också den som blev den första permanenta träningslokalen för cirkusskolan.

– I den gamla kvarnen blåste det ganska kallt genom plankorna, berättar Majsan Ågren som med den nya Cirkuskvarnen ser en andra renässans för cirkuskonsten i Uddevalla.

Viktig roll

Med en egen lokal för cirkusskola blir de barn som är intresserade av cirkusträning inte bara hänvisade till aktiviteterna på loven, menar Majsan Ågren som också tror att cirkusskolan kommer att spela en viktig roll för integrationen.

– Många barn med rötter från andra länder brukar vara mycket intresserade av att vara med. Utomlands verkar de ha en starkare cirkustradition och det är nog tack vare resandefolket, säger Majsan Ågren.

ANNONS

Utställningen om cirkuskonsten pågår till och med 26 januari 2020.

ANNONS