Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyutexaminerad. Anette Bargel är auktoriserad Uddevallaguide och har just haft sitt första uppdrag.

Lysekilsbon som vill visa upp Uddevalla

Premiärguidningen gick bra. Gästerna var nöjda och kan lämna Uddevalla med ny kunskap i bagaget och Anette Bargel hämtar andan och tar sig an nya uppdrag.

I början av juni fick Bohuslän tolv nya lokalguider, utbildade och certifierade med rätt att berätta om Uddevalla kommun. De har pluggat i månader och efter avklarat slutprov kan de nu sätta auktoriserad guide på visitkortet. Anette Bargel är både nyutexaminerad och veteran på området. Hon har haft guideuppdrag tidigare på olika platser och i olika sammanhang. Men nu har hon avlagt "examen" på området Uddevalla. Hon bor i Lysekil och erkänner att det var lite spännande att ha sin första guidning i Uddevalla. Hon var ute på en av skärgårdsbåtarna och berättade om Uddevalla sett från vattnet.

Och vattnet är ett genomgående tema för Lysekilstjejen. Hon bestämde sig tidigt för att hon ville jobba med havet.

– Men på den tiden var fiskare det enda sjöjobb jag kände till, och det var för tufft tyckte jag, säger hon med ett lätt skratt.

Hon ville jobba på turistbyrån i Lysekil, men när hon kom dit som 14-åring fick hon beskedet att hon fick återkomma när hon hade fyllt 18.

 

Istället gav hon sig ut i världen, lämnade Lysekil och hamnade bland annat i Australien och USA och har bland annat jobbat med seglingstävlingen America's Cup. Hon har jobbat som informatör och skribent och har en journalistkurs med på sitt cv. Efter utlandsvistelserna flyttade Anette till Stockholm och jobbade där i sju år innan hon bestämde sig för att det var på västkusten hon ville bo igen. Hon vände hemåt.

– Jag längtade efter havet, säger hon. Samtidigt har min tid utomlands och i Stockholm gett mig den insikten att jag älskar Bohuslän. Jag vill lyfta fram allt det fantastiska som finns här. Det står sig väl i konkurrensen mot resten av världen.

Hon startade en egen firma och där presenterar hon sig så här på hemsidan: "Jag är utbildad webbnörd, kommunikatör och skribent. Jag har haft förmånen att arbeta i flera olika yrkesroller och inom olika branscher. Kunskaper och erfarenhet jag tog vara på när jag startade eget företag."

 

Men den riktiga knuffen för att satsa på guideverksamheten fick hon förra året. Först hade hon varit med och tagit hand om gäster på ett kryssningsfartyg som var i Lysekil. Hon var en av guiderna som visade Lysekil för dem och guidade på engelska.

– Då insåg jag att jag älskar det här och har fallenhet för det.

På en inspirationsdag för Bohusläns turismnätverk fick hon höra om utbildningen till auktoriserad guide i Bohusläns guiders regi. Hon anmälde sig direkt ansökningstiden startade. I juni fick hon sitt slutbetyg som godkänd guide, liksom ytterligare elva deltagare. Och nu planerar de som bäst olika guidade turer i Uddevalla.