Många lockades av glömda gömda gårdar

Prova på stenhuggeri, dekorera stammar, filmvisning, live-musik, 60-tals frisyrer, och pokémon-jakt. På lördagen fylldes Uddevalla centrum med saker att göra för hela familjen.

ANNONS
|

På lördagseftermiddagen öppnade Uddevalla upp för sina gömda gårdar för andra året i rad. Nio gårdar i Uddevalla centrum som alla bär på historia fylldes med olika saker att hitta på. Här fanns saker för stora som för små.

Efter ett regn som inte verkade ge med sig på förmiddagen lättade det sedan äntligen upp och solen letade sig fram mellan molnen. Bohusläns museum berättade om de olika gårdarnas glömda historia och betydelse under Uddevallas framväxt som stad.

– Vi har fantastiskt fina bakgårdar i Uddevalla som förr användestill tvätt och aktiviteter men nu är det lätt att de blir glömda och stängda och det är därför det är bra att ha ett sådant här event, säger Lars Rydbon, byggnadsantikvarie på Bohusläns museum.

ANNONS

Ett musikaliskt happening på Potatisgården lockade människor att ta skydd i den rådande höstkylan. På Lotcens bakgård fanns det konst och kreativitet i alla dess former och prova-på att hugga i sten som anordnades av Attention och No limits som arbetar med ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– För dessa ungdomar betyder det jättemycket att få vara med på sådana här event, att få sin röst hörd, säger Bo Olsson, verksamhetsledare på No limits.

Och det var många som trotsade kylan. Minst 300 personer gick runt i centrumet med karta i handen till de olika gårdarna. För att ta sig runt erbjöds det gratis tågfärd. Det var nästan som att alla var på pokémon-jakten som ägde rum på Södergården. Syskonen Elvira och Elmer Berg tillsammans med sina kompisar Olle Scherman, Nore Modh och Filip Wallström springer runt på gården med sina mobiler i högsta hugg.

– Det är kul att fånga pokémon, vi har fångat några ovanliga här, säger Elmer Berg.

Kulturchef Ulrica Wallin berättar att tanken med glömda gömda gårdar är att det ska vara lite mer av en festivalkänsla där människor själva kan välja vilken gård de vill komma och gå till. Till nästa år hoppas hon locka fler gårdar att vara med på evenemanget.

ANNONS

– Förhoppningarna är att fler människor öppnat ögonen för hur fantastiskt Uddevalla centrum är och att fler gårdar vill vara med och medverka, säger hon.

ANNONS