M i Uddevalla vill slopa ekomat – för att spara pengar

Moderaterna i Uddevalla vill pausa målsättningen att servera ekologisk eller rättvisemärkt mat i kommunen. Samtidigt är kommunen inte ens i närheten av det nationella målet där 60 procent av alla livsmedel ska vara ekologiska 2030.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter den senaste tidens stigande livsmedelspriser – som slår brett och både privatpersoner och kommuner drabbas – vill Moderaterna i Uddevalla få till en snabb kostnadsåtgärd.

– Måltidsservice i Uddevalla håller på att sammanställa ett åtgärdsförslag som går ut på att de vill ha mer pengar. Då tycker vi att en snabb lösning just nu är att vi åtminstone kan pausa de här målsättningarna med ekologisk och rättvisemärkt för att få ner kostnaderna ganska så snabbt, säger moderaten Henrik Sundström.

Den målsättningen Sundström talar om är del av det regeringsuppdrag som togs fram 2017. I uppdraget ingår bland annat ett inriktningsmål där 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska livsmedel 2030. I Uddevalla kommun ligger den siffran på cirka 28 procent.

ANNONS

LÄS MER: Skolor i Bohuslän i ”jättetuff situation” efter stigande matpriser

”Behöver vända på varenda krona”

Enligt Ulrika Eriksson, enhetschef för måltidsservice i Uddevalla kommun, fortsätter arbetet med att bibehålla god kvalité utifrån politikens satta mål och riktlinjer.

”I år får vi kompensation för stigande livsmedelspriser och kommande budget är ännu inte klar”, skriver Ulrika Eriksson i ett mejl.

Vad finns det för pengar att spara in på den här typen av åtgärd som Moderaterna föreslår?

”Vissa upphandlade eko-produkter skiljer sig inte nämnvärt i pris från konventionella produkter, exempelvis mejeriprodukter. På kött och grönsaker kan priset skilja sig och då görs mer prioriterade och kostnadseffektiva val vid menyplanering och utifrån säsong”.

Henrik Sundström menar att Moderaterna inte har någon ambition att ändra de övergripande målsättningarna, men att åtgärder krävs i dagsläget.

– Vi behöver vända på varenda krona och då kan vi inte ha kvar våra heliga kor. Det är inte rimligt att hålla kvar vid målsättningarna vid det extrema läge vi har nu. I alla fall inte följa slaviskt, säger Henrik Sundström.

LÄS MER: Regeringen varnar för lågkonjunktur

– Vi har ingen ambition i dagsläget att ändra de övergripande riktlinjerna. Det vi vill just nu är att hitta en tillfällig samsyn med att pausa målsättningarna, menar Henrik Sundström.

ANNONS

Miljöpartiet: ”Dumt förslag”

Miljöpartiet tycker å andra sidan att man rycker undan mattan för ett antal av de lokala företagare som levererar närproducerad ekologisk mat till kommunen.

– Det är ett dumt förslag, och min spontana tanke är ju den att vi redan har en situation där landets företagare och bönder har ett ansträngt läge med förhöjda kostnader. Då drabbar det dem olyckligt, anser Jarmo Uusitalo, gruppledare för Miljöpartiet i Uddevalla.

Var bör besparingarna ske i stället?

– Det är en väldigt stor fråga, och det får ske på ett systematiskt sätt med en analys på hur vi hanterar den här ansträngda ekonomiska situationen.

LÄS MER: S överväger förändringar i barnkonventionen – för gängkriminella

Ekologiska livsmedel i kommunen

Den svenska livsmedelsstrategin innebär att andelen ekologiska livsmedel i offentlig verksamhet ska vara 60 procent 2030.

För år 2021 blev andelen ekologiska livsmedel 28.2 procent. Det är en minskning med cirka 3,5 procent för hela Uddevalla kommun jämfört med resultatet för 2020. Detta ska, enligt kommunen, ha berott på den nuvarande budgeten.

I nuläget fokuserar måltidsservice på att kunna bibehålla nuvarande nivå snarare än att öka andelen.

Beroende av produkt kan priset på ekologiskt vara 10-80 procent högre men vanligen anser Uddevalla kommun att det medför cirka 30 procent i ökad kostnad.

I nuvarande avtal har kommunen ett antal produkter som alltid ska vara ekologiska och då har kommunen valt så kallade volymprodukter - till exempel pasta. Måltidsservices kök ska ha som ambition att följa de satta målen, men också att prioritera inköp av svenska varor som kommunen menar är en uttalad önskan från många medborgare.

Källa: Uddevalla kommun

LÄS MER: Räkna med ännu högre matpriser

LÄS MER: Matpriserna rusar – största ökningen på 47 år

ANNONS