M-politikern frustrerad inför omröstningen

Moderata riksdagspolitiker var under måndagen på en vårdturné i Uddevalla. Partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall uttryckte i samband med detta en frustration inför onsdagens statsministeromröstning.

ANNONS
|

– Jag skulle inte vilja förklara för mina väljare varför man inte vill rösta igenom den statsministerkandidat man gått till val för, säger hon anspelande på att Liberalerna och Centerpartiet i nuläget verkar hålla sitt löfte att rösta ned Ulf Kristersson på onsdag.

Under måndagen stod det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna gemensamt vill bilda regering genom en statsministeromröstning i riksdagen på onsdag. Det politiska läget har varit låst sedan valet för drygt två månader sen och nu vill partierna försöka lirka upp läget med ett regeringsförslag.

– Det känns bra att vi går till omröstning men det är frustrerande att vi inte har hela alliansen med oss. Jag hoppas fortfarande att något ska hända inför onsdagen som förändrar situationen, säger hon.

ANNONS

Liberalerna och Centerpartiet vill inte stödja en regering som gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

Hur tänker du kring deras resonemang med SD-stöd?

– Ironiskt nog har alliansen aldrig varit så överens om vilken politik man vill genomföra. Sverigedemokraterna delar synen på vissa punkter och det är vårt ansvar att lägga fram ett förslag. Det finns en klar majoritet som har röstat för en ny regering.

– Det handlar inte om ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna, säger hon.

Besökte flera verksamheter i Uddevalla

Tillsammans med ytterligare tre riksdagsledamöter, bland andra Johan Hultberg från Fjällbacka, och fyra regionpolitiker från Moderaterna var hon i Uddevalla under måndagen för att besöka olika vårdinstanser.

Bohusläningen mötte politikerna under deras studiebesök hos 1177 Vårdguiden. Innan det var politikerna på mammografin på Uddevalla Sjukhus, som Waltersson Grönwall öste beröm över.

– I NU-sjukvården har bröstavdelningen direktkontakt med patologen, vilket gör att kvinnorna kan få svar samma dag som screeningen om det finns något avvikande. På andra platser kan det ta flera veckor och det är en omänsklig väntan. Så man jobbar här borde vara standard i hela Sverige, säger hon.

Politikerna besökte även det statliga ungdomshemmet Ljungbacken under förmiddagen. Kunskapen ska de sedan ta med sig för framtida arbete inom riksdagens socialutskott.

ANNONS
ANNONS