Magnus Jacobsson: "Oavsett vad vi gör kommer vi säkert få skäll"

Ansvariga politiker menar att översvämningarna var värre förr. "Jag förstår att medborgarna är frustrerade, men det här är ingen politisk stridsfråga" säger Magnus Jacobsson (KD).

ANNONS
|

Kommunen har snart utrett översvämningsskydd och klimatanpassning i mer än tio år. Varför har inget hänt tidigare? - Jag förstår att medborgarna är frustrerade, men här finns ingen politisk konflikt, kanske för att det är en rätt teknisk och komplicerad fråga. Oavsett vad vi gör kommer vi säkert få skäll, säger Magnus Jacobsson (KD), som var ordförande i tekniska nämnden 2007-2009. Både han och kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) som var ordförande i tekniska nämnden mellan 2003 och 2006, menar att det har gjorts en hel del åtgärder under åren som minskat översvämningsrisken i kommunen.

Bägge två är också inriktade på att bygga vallar som översvämningsskydd och har ur klimatvinkel ett förhållandevis kort perspektiv: - Vi bygger det vi kan förutse i ett 100-årsperspektiv. Vallarna håller nog bara i 50-60 år, så då måste de renoveras och höjas. Vad de vill göra sen får politikerna ta ställning till om hundra år, säger Ingemar Samuelsson. - Vi kan inte ha ett 150- eller 200-årsperspektiv och riva staden, säger Magnus Jacobsson.

ANNONS

Däremot har de lite olika åsikter om takten i byggandet av vallen. Alliansen vill åtgärda bit för bit varefter marken exploateras för att på så vis spara pengar. - Det blir inte billigare för att man gör det bit för bit, utan förmodligen dyrare. Det är bäst att göra allt i ett svep, menar Ingemar Samuelsson. Varken styret eller oppositionen vill lägga undan pengar för de framtida åtgärderna. De har dock olika lösningar på hur projektet ska delfinansieras. Alliansen vill att fastighetsägare och försäkringsbolag är med och bidrar: - De som har störst nytta av att kommunen går in och gör åtgärder är de som slipper framtida skador, därför har vi haft tankar på att inleda diskussioner med dem, säger Magnus Jacobsson.

Nuvarande styre siktar i stället på att få forskningspengar från EU för att delfinansiera alltihop. - Vi hoppas på EU-stöd, i så fall har vi huvuddelen av den här satsningen finansierat med externa medel. Det är inte helt utsiktslöst, säger Ingemar Samuelsson. Om kommunen lyckas så har inte Magnus Jacobsson något emot EU-pengar och att göra alla åtgärder i ett svep: - Det är mest för att vi tror att vår lösning är mest praktisk, men kan vi hitta speciallösningar och göra allt samtidigt så kommer inte jag att säga nej till det, och det tror jag inte några av mina kollegor i alliansen gör heller.

ANNONS

Läs mer:

Pengar saknas för invallning av Uddevalla

ANNONS