Majoriteten får underkänt – det saknas satsningar

Majoriteten är en bromskloss som fått det mesta att gå i stå i kommunen. Satsningar uteblir, och barngrupperna blir bara större. Oppositionens kritik är inte att leka med.

ANNONS
|

Vårtid betyder intensivt räknande i de kommunala korridorerna. Tjänstemännen ska formulera behoven för de kommande åren och politikerna ska besluta var pengarna ska tas.

I år har den nuvarande majoriteten (S+V+MP) styrt kommunen i lite drygt ett år sedan valet i september 2014.

Årets budget blir den tredje i ordningen och när oppositionspartierna får tycka till skräder de inte orden.

– De har inte lyckats. De är en bromskloss för utvecklingen, säger ledaren för det största oppositionspartiet, Carin Ramneskär (M).

Allianskamraterna håller med.

– Det mesta har gått i stå, säger Elving Andersson (C).

– De har lagt två budgetar utan egentliga större satsningar men de kanske tänker spurta mot slutet, säger Rolf Jonsson (L).

ANNONS

Alliansföreträdarna säger att de under valrörelsen framför allt uppfattade löften om färre barn i grupperna i förskolan och i klasserna i skolan, men nu ser en utveckling åt helt motsatt håll.

– De gick ju till val på mindre barngrupper och där har de ju inte kommit långt ännu. Vi hade ett ärende i kommunstyrelsen där skolan och tekniska vill ta fram en ny förskola men majoriteten säger nej, säger Carin Ramneskär.

– De största åtagandena och utspelen gällde förskolan med mindre grupper. Där har det gått åt helt motsatt håll. Trots att de höjde skatten har de levererat väldigt lite, säger Elving Andersson.

– De lovade att minska barngrupperna generellt sett, men det blir tvärtom, vi ser snarare barngrupperna gå upp. Att minska för alla åldrar är inte genomförbart och då är de tysta om detta. Det är ett svek mot väljarna, säger Magnus Jacobsson.

Statistik från Skolverket visar att den nedåtgående trenden i antalet barn per grupp i förskola i kommunal regi har brutits. 2012 var det 18,4 barn per grupp, och det minskade till 17,6 barn år 2014.

Nu vänder det åter uppåt visar de uppgifter som kommunen har lämnat till Skolverket. 2015 var det 18,2 barn i varje grupp.

ANNONS

Alliansföreträdarna plockar även upp några konkreta satsningar som de uppfattade som löften från den blivande majoriteten, till exempel ett nytt kulturhus.

– Att man inte kunde göra det kortsiktigt stod nog klart för de flesta, men det finns inte med i planeringen alls nu, säger Elving Andersson.

Magnus Jacobsson säger att han saknar majoritetens vallöften i budgeten, bland annat en flytt av Stadshuset till centrum.

– Det är oerhört viktigt, det handlar om många jobb med folk som rör sig i centrum, fikar, ser konsekvenserna av sina beslut. Men jag ser inga tecken på att man förbereder detta.

Rolf Jonsson tycker att centrumutvecklingen går "väldigt långsamt".

– Till exempel har man pratat om Hamngatorna, att flytta busstrafiken och underlätta för framtida företagsetableringar. Men nu har vi nästa budget runt knuten. Det ska bli jätteintressant om vi får se en ny offensiv.

– Samhällsbyggnadsnämnden är överens om att prioritera Årummet, men inte om när i tid det ska ske och hur stor investeringen ska vara. Det känns som att man hamnar mer i förvaltning än har blicken uppåt och framåt, säger Christer Hasslebäck (UP).

Han kritiserar även internräntan som han menar är för hög och fungerar som ett hinder.

– Den slår till i alla projekt. En för hög internränta leder till att det blir svårt att fatta investeringsbeslut och att det alltid blir förskjutet. Kommunen borde nyttja ränteläget som det ser ut i dag.

ANNONS

Rolf Carlson (SD) avböjer att kommentera.

• I valet i september 2014 valdes ny majoritet i Uddevalla. S+V+MP har tillsammans 31 av de totalt 61 platserna i kommunfullmäktige.

• Sedan valet har majoriteten lagt två budgetar för kommunen.

• Nu ska den tredje budgeten läggas fram och processas igenom för beslut i kommunfullmäktige den 8 juni.

ANNONS