Flytten blir av. Det stod klart efter en mycket jämn votering i kommunfullmäktige under onsdagen.
Flytten blir av. Det stod klart efter en mycket jämn votering i kommunfullmäktige under onsdagen.

Majoriteten vill ha kulturhus i Sinclair

Flytta Kulturskolan till Sinclair och gör hela huset till kulturhus. Det är majoritetens nya idé.

ANNONS
|

Kommunstyrelsen ville veta vad förvaltningarna tyckte om att flytta kulturskolans organisation från kultur- och fritid till barn- och utbildning. Efter en remissrunda stod det klart att idén inte togs väl emot i de berörda nämnderna.

Istället har en ny tanke väckts, att flytta Kulturskolans verksamhet från gamla flickskolan på Skolgatan och i Studio 32:s lokaler på Kungsgatan till Sinclairhuset.

–Vi ser flera vinster. Vi kan lämna gamla flickskolan som inte är handikappanpassad och problem med inomhusmiljön, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Wiktorsson (M).

Men visionerna stannar inte där. Enligt Wiktorsson och barn- och utbildnings ordförande Magnus Jacobsson (KD) har majoriteten en ny idé: Sinclair ska bli Uddevallas nya kulturhus.

ANNONS

–Kulturskolan kommer göra detta till ett ännu mer levande hus. Och i förlängningen vill vi även flytta in fler ungdoms- och kulturverksamheter hit, säger Jacobsson.

Har inte du, Johan Wiktorsson, tidigare förespråkat ett kulturhus mitt i centrum?

– Det stämmer, och det jobbar jag fortfarande för. Men det tar tid innan ett nytt kulturhus i centrum kan stå klart och det här är ett sätt att lösa problemet med dåliga lokaler under tiden. Samtidigt får vi verksamheten under ett och samma tak, säger Wiktorsson. Finns det tillräckligt med plats i Sinclairhuset?

–Ja, här finns faktiskt rätt gott om utrymmen och vi kommer att nyttja lokalerna på olika tider, säger Jacobsson.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Sundström (M) är mer försiktig kring husets framtid som Uddevallas nya kulturhus.

–Riktigt så långt skulle jag inte vilja gå. Men en mer utåtriktad verksamhet gör huset mer levande.

När det gäller husets möjligheter att rymma allt menar Sundström att frågan måste utredas.

Enligt gymnasiechef Stefan Einarsson handlar det om cirka 600 kvadratmeter på övervåningen i ena änden av huset. Det finns också lediga ytor i andra delar av Sinclair.

– Vi har överytor eftersom vi har ett minskat elevantal som i sin tur beror på att medieprogrammet lagts ner, säger han.

ANNONS

Dessutom ska man samordna schemat så att lokalerna utnyttjas så effektivt som möjligt. Gymnasieskolan har sin verksamhet på dagtid medan större delen av Kulturskolans verksamhet sker utanför vanlig skoltid.

– På eftermiddagarna kan det bli krockar mellan men det får vi i så fall ha en plan för.

ANNONS