Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Malin blev hemskickad med värktabletter – födde på toaletten

Förstföderskan Malin, 29, skickades hem från BB med värktabletter. På natten födde hon en son rakt ner i toaletten, något GT var först med att berätta. Föräldraparet är nu kritiska till sjukhusets rutiner.

Det var inte så Malin hade tänkt sig förlossningen som ägde rum i mitten av augusti; sittande hemma på toalettstolen. Ändå kom inte barnet utan förvarning. Tvärtom. 20 timmar tidigare hade vattnet gått. Malin och hennes man Joel, 28, åkte då från bostaden i Uddevalla till förlossningen på Näl.

Först uppmanades paret att ta en promenad, för att förlossningsarbetet skulle komma igång. Sedan sa personalen att paret kunde åka hem. Men efter några timmar eskalerade värkarna. Malin ringde till BB och svaret var negativt: Stanna hemma så länge och ta värktabletter!

Malin väntade i tre timmar med smärtor innan de åter igen for iväg till Näl, en resa på 20-25 minuter.

– På vägen dit hade jag tio eller tolv kraftiga värkar, berättar Malin.

Men personalen tyckte fortfarande inte att värkarbetet kommit igång ordentligt. Joel tycker att personalen kunde ha lyssnat mer på vad de berättade om.

– Förmodligen hade Malin ett uppehåll i värkarna när vi kom fram, säger han.

De unga paret som skulle ha sitt första barn övertalades att åka hem igen. Klockan var halv ett på natten.

– De frågade hur jag kände det och jag sa att det inte kändes bra att åka hem.

Toalettstolen var full med blod

Men de hade inget val utan skickades hem med starka värktabletter. Malin och Joel la sig för att sova. Malin kunde inte sova utan gick på toaletten eftersom hon kände sig förstoppad. Det som kom ut var sonen Cornelis. Joel fick plocka upp honom ur toaletten där han landat med huvudet före. Toalettstolen var full med blod.

– Jag fick en blackout efter jag plockat upp honom och minns ingenting förrän ambulansen kom. Nu känns det som vi gjort en bedrift. Min fru har antagligen väldigt hög smärttröskel, menar Joel.

Det hela är naturligtvis ingenting paret vill uppleva igen.

– Jag är inte rädd för att föda igen. Men jag är rädd för vad vården ska utsätta mig för nästa gång, säger Malin som till och med kan tänka sig att föda hemma med en barnmorska, istället för att åka till Näl.

Varken hon eller Joel har dock några klagomål på vården på BB efter förlossningen

– Ambulanspersonalen som klippte navelsträngen och tog hand om oss så lugnt och fint var fantastiska! tycker Malin.

Men paret hade hoppats att personalen på BB skulle lyssnat mer på dem och hört efter hur de kände. I stället för att bara följa sina rutiner och titta på mätinstrumenten. Därför har de anmält händelsen till patientnämnden.

Läs också: Hemskickad från förlossningen – miste nästan livet

Verksamhetschefen: "Måste vara en ren skräckupplevelse"

Det Malin och Joel råkade ut för hör inte till vanligheterna. Det försäkrar Anna Hagman, tillförordnad verksamhetschef på NÄL:s kvinnoklinik:

– Det måste vara en ren skräckupplevelse att föda på toaletten. Men jag har hört talas om enstaka fall tidigare.

Att föderskor anmäler till patientnämnden när de blivit hemskickade och sedan föder hemma är inte heller vanligt. Anna Hagman uppger att inget sådant ärende är känt på Näl sedan tidigare.

Hon menar ändå att det inte är något fel på sjukhusets rutiner för att bedöma om förlossningsarbetet kommit igång.

– Jag känner mig trygg i det. Men det är i princip omöjligt att avgöra säkert hur långt tid som är kvar till förlossning. Det är väldigt individuellt. Vår ambition är absolut att lyssna till dem som ska föda. Tyvärr är det svårt att vara perfekt. Personalen är också individer, menar Anna Hagman som ändå menar att BB kommer att dra lärdom av det inträffade.

Malin själv ser gärna den humoristiska sidan av saken.

– På tal om att föda igen brukar jag säga: Ge mig bara några värktabletter och en toalett, så ordnar det sig!