Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polishuset och häktet i Uddevalla.  Bild: Andreas Carlsson
Polishuset och häktet i Uddevalla. Bild: Andreas Carlsson

Man åtalas efter bråk med personal på häktet

En intagen åtalas för hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman efter att tumult uppstått i samband med att mannen skulle beläggas med handfängsel. Vid tillfället fanns två kriminalvårdare närvarande hos mannen.

Enligt polisanmälan var det när mannen, som är i 20-års åldern, skulle förberedas för transport till tingsrätten i Vänersborg som knytnävsslag ska ha riktats mot kriminalvårdarnas ansikten. I förhören framkommer det att mannen varit "otrevlig och stökig" redan dagen innan då hot hade riktats mot personal.

Riktat slag mot personal

Mannen önskade att få åka i privata kläder till tingsrätten. Personalen tog fram kläder och förberedde för ombyte. Mannen ska då ha uppträtt lugnt och i inskrivningsrummet ska han ha bytt till sina privata kläder.

När det var gjort informerades mannen om att han skulle få på sig handfängsel. Då ska mannen ha börjat ifrågasätta detta och oprovocerat ska ha riktat slag mot de båda kriminalvårdarna. Personalen lyckades övermanna den häktade och lägga honom på golvet. I förhören uppger man att vanligtvis brukar våld föregås av verbalt bråk eller hot. Men nu ska situationen ha varit annorlunda.

"Hierarkiskt avtryck"

I förhör framkommer det att man ser att händelsen inte hör till vanligheterna. Man menar också att den misstänkte ska ha planerat att göra något och ska ha försökt göra någon form av "hierarkiskt" avtryck i och med händelsen.

Skadorna hos kriminalvårdarna är dokumenterade på vårdcentral och där kunde konstateras att man hade fått svullnader men inga tecken på frakturer.

Den häktade bestrider både hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman.