Man anhållen misstänkt för mord på Wilma Andersson - sökandet fortsätter

Sökandet efter den försvunna 17-åriga Wilma Anderssons fortsätter och inriktades under tisdagskvällen till bland trakterna runt Ljungskile, något polisen troligtvis kommer att fortsätta med under onsdagsmorgonen. Tidigare under tisdagen meddelade polisen att det finns misstankar om att flickan har mördats. En man har mot sitt nekande anhållits skäligen misstänkt för mord.

ANNONS

Strax efter klockan sju på onsdagsmorgonen kunde polisen bekräfta att Wilma fortfarande är försvunnen.

– Vi har inte anträffat henne under natten. Vi gjorde en sökning igår i Ljungskile och planen är att återuppta sökningen i trakterna kring Ljungskile nu klockan åtta på onsdagsmorgonen, säger Thomas Fuxborg presstalesperson hos polisen.

Polisen är fortfarande beroende av tips.

– De kan ändra var de ska söka till ytterligare platser eller helt andra områden beroende på tips de har fått under natten. Men det senaste som jag vet är att vi ska återuppta en sökning klockan åtta nu på morgonen i Ljungskile, säger han.

ANNONS

Kappa kan ha hittats

Samtidigt som polisen sökte i Ljungskile har frivilliga personer fortsatt sökandet vid en plats cirka en halvmil utanför Uddevalla där polisen sedan tidigare spärrat av ett område och gjort fynd. Det senaste fyndet som har gjorts handlar om en kappa.

– Det är inte bekräftat att det är Wilmas kappa men den stämmer överens med beskrivningen av den kappa hon ska ha haft på sig vid försvinnandet, säger Peder Schillerström-Bruun vid hjälporganisationen FIKK.

I sökandet har även FIKK hittat ett par utbrända skor och ett par glasögon som skulle kunna stämma in på ett par som den 17-åriga flickan ska äga.

– Vi har också fått markeringar från en hund vid ännu en eldningsplats. Jag har lämnat över det till polisen, säger Patric Cohen från FIKK.

Huruvida polisen betraktar fynden som intressanta för den pågående mordutredningen är i nuläget oklart då myndigheten inte har kommenterat uppgifterna.

Wilma sågs senast i torsdags förra veckan, i området på Walkesborg i centrala Uddevalla. Sedan dess är hon försvunnen – utan spår. Polisen har efterlyst flickan, anhöriga har gått ut i sociala medier och vädjar om information och frivilligorganisationen FIKK har under måndagskvällen och tisdagen sökt efter henne. Än så länge har allt varit utan resultat.

ANNONS
17-åriga Wilma Andersson är försvunnen och polisen vill ha tips.
17-åriga Wilma Andersson är försvunnen och polisen vill ha tips. Bild: Privat

Nya uppgifter i utredningen har gjort att sökandet bland annat har inriktats till trakterna runt Ljungskile. Polis, hundpatruller och frivilliga befinner sig vid platsen. Om man vill hjälpa till i sökandet vill polisen att man hör av sig till Missing People eller FIKK.

Under tisdagskvällen gjorde en boende i Ljungskiletrakten polisen uppmärksam på att hen hittat en brandsläckare i ett dike.

– Jag hoppar av bussen här och den måste ha kommit dit i fredags, den har inte legat där innan, säger hen.

Polis kom till platsen och undersökte fyndet innan det togs med i polisbilen som körde iväg.

Polisen har inte bekräftat att de fynd som hittats har någon koppling till den försvunna 17-åringen.

– Vi har ännu inte kopplat några fynd till den försvunna flickan eller till hennes försvinnande. Vi jobbar vidare med en öppen tanke om vad som hänt och vi behöver tips eller iakttagelser, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen.

LÄS MER:"En självklarhet att ställa upp"

En man gripen

Det var vid halv två på tisdagen som polisen meddelade att man tillsammans med åklagare kommit fram till att mycket talar för att Wilma har utsatts för brott. Utredningen gick då över till att bli en mordutredningen och en man har gripits.

– Det är sammantaget de uppgifter som kommit fram under eftermiddagen i går och i dag som gör att den här killen ska delges misstanke om mord. Uppgifter som kommit fram och sånt som vi saknar. Men jag kan inte gå in närmare på vilka de uppgifterna är, säger Sten Rune Timmersjö.

ANNONS

Enligt polisen har den misstänkta, en man i 20-årsåldern, en närstående relation till den försvunna flickan.

– Han greps i Uddevalla, berättar Sten Rune Timmersjö.

Senare under eftermiddagen beslutade åklagare att den misstänkta mannen skulle anhållas.

– Jag kommenterar inga omständigheter i ärendet utan bekräftar bara att han är anhållen. Det är den lägre misstankegraden, alltså skäligen misstänkt, säger åklagare Caroline Fransson som är förundersökningsledare i fallet.

Hon vill i övrigt inte gå in på några omständigheter i ärendet, och vill vare sig svara på när det eventuella mordet ska ha skett, vilka utredningsåtgärder som nu kommer att göras eller om det har kommit nya uppgifter om var Wilma Andersson kan finnas.

– Det är så pass tidigt i utredningen att det blir inga kommentarer. Det är så att vi kan jobba i lugn och ro, säger hon.

Vad är den misstänktes inställning till misstankarna?

– Han förnekar brott.

Åklagare Caroline Fransson är förundersökningsledare i fallet med försvunna Wilma, men är knapphändig med information.
Åklagare Caroline Fransson är förundersökningsledare i fallet med försvunna Wilma, men är knapphändig med information. Bild: Lasse Edwartz

Den misstänkta mannen är uppväxt i Uddevalla och är sedan tidigare ostraffad. Under tisdagskvällen har han förhörts av polis. Mannens advokat, Beatrice Rämsell, berättar hon varit med vid förhöret och att hon även talat med honom enskilt.

– Han förnekar brott och vill inte att jag uttalar mig mer om det i övrigt, säger hon.

ANNONS

Granne chockad

Polis har under dagen varit på plats vid den misstänktes bostad i Uddevalla. Bohusläningen har pratat med grannar till den misstänkte. En berättade vid fyratiden att polisen varit på plats ett par timmar.

– Jag känner inte personen i fråga men jag har hejat på honom, säger grannen.

Har du sett Wilma här också?

– Ja, jag har sett henne här.

– Det är otäckt när det är så nära. Nu är han inte dömd än men det är klart att det är otäckt lägger grannen till.

En annan granne berättar att han kände den misstänkta mannen och är oerhört förvånad över händelseutvecklingen.

– Jag blev chockad. Jag har upplevt den här killen som oerhört sympatisk och vänlig, säger han

Sökte långt in på kvällen

Polisen och hjälporganisationer arbetade under tisdagskvällen med att hitta den försvunna flickan. Omkring 160 frivilliga deltog sökandet i och runt centrala Uddevalla sent på tisdagskvällen. Polisen är fortfarande beroende av att få in fler uppgifter.

Wilma beskrivs som cirka 168 centimeter lång, med långt mörkt hår med blonda slingor. Vid försvinnandet var hon troligen klädd i en lång svart pälskappa. Tips lämnas till polisen på telefon 11414.

Detta har hänt:

• 17-åriga Wilma Andersson försvann från Uddevalla den 13 november. Polisen i Uddevalla fick en anmälan om försvinnandet i söndags.

• Under måndagen uppgav polisen att det inte fanns några indikationer på att det skulle finnas något brott bakom försvinnandet.

• Hjälporganisationen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, organiserade under måndagskvällen en stor sökinsats där många frivilliga deltog. Natten till tisdagen hittades ett par skor och andra persedlar i ett skogsparti cirka en halvmil utanför Uddevalla.

Polis och åklagare har därefter kommit fram till att mycket talar för att Wilma Andersson utsatts för brott.

• På tisdagsförmiddagen tog polisen beslut om att behandla försvinnandet som en så kallad särskild händelse. Det innebär att de kan tillföra ytterligare personal och resurser till sökandet.

• En man, som har en relation till flickan, har gripits och anhölls under tisdagseftermiddagen misstänkt för mord. Han förnekar brott.Polisen meddelar vid halv sextiden på tisdagskvällen att mannen är anhållen skäligen misstänkt för mord.

Under tisdagskvällen berättar den anhållna mannens advokat att polisen förhört mannen.

• Sökandet av flickan inriktas nu på trakterna runt Ljungskile.

Under onsdagen var Wilma fortfarande försvunnen.

• Polis har under onsdagsmorgonen sökt efter spår i Ljungskile.

• Missing People har även de en sökinsats ute - och inväntar sökområde från polisen.

Polisen efterlyser hjälp med iakttagelser, eller annan information kring försvinnandet. Telefonnumret till polisen är 114 14.

Wilma Andersson beskrivs som cirka 168 centimeter lång, med långt mörkt hår med blonda slingor. Vid försvinnandet var hon troligen klädd i en lång svart pälskappa.

ANNONS