Mannen smet med utmätt bil – döms till böter

Kronofogden stötte på en skuldsatt man och bestämde sig för att utmäta hans bil på plats. "Nu får ni ge er", sa han och körde därifrån. Nu döms mannen till böter.

ANNONS

I september förra året hade en tjänsteman på Kronofogdemyndigheten varit ute på lunch. På vägen tillbaka till kontoret stötte han i på en man i 55-årsåldern som han visste hade skulder. Mannen stod då utanför en bil på Norra Drottninggatan och tjänstemannen förklarade på plats att bilen var utmätt.

Nu döms mannen till 80 dagsböter för överträdelse av myndighets bud.

Satte sig i bilen och körde därifrån

Trots att tjänstemannen upprepade för mannen att bilen var utmätt och att han inte fick lämna platsen med den satte sig mannen i bilen och körde därifrån.

Mannen sa i förhandlingen att han aldrig ägt bilen och att den vid det aktuella tillfället användes av en annan person. Han menade också att tjänstemannen aldrig sa att bilen var utmätt, bara att han avsåg att utmäta den.

ANNONS

Rätten menade dock att det saknar betydelse att mannen trodde att ett formellt beslut inte var taget. Han borde ha insett att det fanns en risk för att så var fallet.

ANNONS