Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Martin Saliba flydde livstidsstraffet i Sverige. Nu har han dömts till livstids straffarbete i Libanon. Bild: Lasse Edwartz.
Martin Saliba flydde livstidsstraffet i Sverige. Nu har han dömts till livstids straffarbete i Libanon. Bild: Lasse Edwartz.

Martin Saliba döms till livstids straffarbete

Martin Saliba döms i libanesisk domstol till döden för trippelmordet i Uddevalla 2015. Det skriver Expressen. Straffet omvandlas till livstids straffarbete och han ska även betala ett skadestånd på cirka 300 000 kronor till två av de tre offrens anhöriga

25-årige Martin Saliba har nu dömts i libanesisk domstol för trippelmordet i Uddevalla 2015.

Expressen skriver att Saliba döms till döden men straffet omvandlas till livstids straffarbete.

LÄS MER: Trippelmordsdömd planerar resningsansökan - från häktet i Libanon

Han ska även betala ett skadestånd på omkring 300 000 svenska kronor till två av de tre offrens anhöriga.

Björn Hurtig var Salibas advokat under rättegången i Sverige och han är besviken över domen.

– Jag tycker personligen det är tråkigt. Vi hade ny information som vi tagit fram till resningen i högsta domstolen. Jag har skickat ned det till advokaten i Libanon men det har inte översatts och alltså inte visats, säger Björn Hurtig.

Hur Saliba reagerat på domen kan han inte uttala sig om men de har under rättegången i Libanon haft kontakt.

– Det är klart att han varit nervös det senaste. Han är dömd till ett strängare straff men han hävdar fortfarande sin oskuld, säger Hurtig.

Hurtig har inte fått någon förfrågan om att delta i arbetet om en eventuell överklagan men öppnar för att det kan komma att bli aktuellt.

–Jag kan ingenting om Libanesisk domstol men om han behöver hjälp härifrån med svenska myndigheter och liknande kan det bli så att jag involveras, säger Björn Hurtig.

Björn Hurtig . Bild: Andreas Holmer
Björn Hurtig . Bild: Andreas Holmer

Sten-Rune Timmersjö är chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal. Han ledde utredningen efter trippelmordet i Uddevalla.

– Det här bekräftar bara att vi hade rätt. Att vi gör en liknande bedömning om att han är skyldig och ska sitta i fängelse, säger Sten-Rune Timmersjö som är nöjd med beskedet.

– För mig personligen var vi nöjda med utredningen som var. Men det här är framförallt för anhörigas skull. Det har ett viktigt symbolvärde för andra med samma tankar. Man ska inte kunna dra sig undan när något sådant här sker. Till slut kommer verkligheten ikapp än. Det är bra för anhöriga att han blir dömd och hamnar bakom lås och bom. Där skulle han varit från början, säger han.

Sten Rune Timmersjö.. Bild: Stefan Bennhage
Sten Rune Timmersjö.. Bild: Stefan Bennhage

LÄS MER: "Nu kan vi börja sörja"

Per-Erik Rinsell var åklagare i fallet under rättegången i Sverige. Han har inte varit involverad i rättegången som pågått i Libanon men även han känner positivt till att domstolen i Libanon har gjort samma bedömning som den svenska.

– Jag har ingen aning vad som stod i domen men det jag kan säga på ett generellt plan är att det är bra att det blir samma bedömning, säger han.

Det var i mars 2015 som trippelmordet inträffade i Uddevalla. Bröderna Martin och Mark Saliba greps snabbt och Martin Saliba dömdes sedemera till livstids fängelse i hovrätten efter att först ha friats i tingsrätten. Men innan domen fastställdes hann han fly till Libanon.

LÄS MER: Därför får Saliba ingen hjälp av UD

I september 2016 greps han av libanesisk polis. Sedan dess har han ställts inför rätta och även begärt resning, men sommaren 2018 stod det klart att Högsta domstolen inte gav prövningstillstånd.

– Han gjorde ett aktivt val. Ingen skickade honom till Libanon. Jag kan tänka mig att han chansade och trodde att det skulle gå bra. Men chansningen gick inte hem, säger Sten-Rune Timmersjö.

LÄS MER: Riksåklagaren slår hål på Salibas resningsansökan

LÄS MER: Högsta domstolen tar inte upp om trippelmordet

LÄS MER: Hårt liv för fängslade i Libanon

Texten uppdateras.