Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mark och Martin Saliba dömdes för trippelmordet i Uddevalla i mars 2015. Martin Saliba flydde från Sverige men dömdes senare i Libanon där han nu avtjänar ett livstidsstraff.
Mark och Martin Saliba dömdes för trippelmordet i Uddevalla i mars 2015. Martin Saliba flydde från Sverige men dömdes senare i Libanon där han nu avtjänar ett livstidsstraff.

Martin Saliba vill att rättegången tas om

Den dömde trippelmördaren Martin Saliba avtjänar livstids fängelse i Libanon, efter trippelmordet i Uddevalla för fem år sedan. Nu har han anlitat en ny advokat och vill att rättegången tas om, uppger GT.

När tre unga personer kallblodigt hade mördats på öppen gata i mars 2015 plockades snabbt bröderna Mark och Martin Saliba in av polisen, misstänkta för det uppmärksammade trippelmordet på Bävedalsgatan. Den äldre brodern Mark Saliba dömdes av Uddevalla tingsrätt till livstids fängelse, medan Martin Saliba friades.

LÄS MER: Hon var en av de första på plats vid trippelmordet

Domen överklagades till hovrätten, och där fälldes även Martin Saliba. Men innan rättegången avslutats flydde han från Sverige till Libanon. Ett land som inte har utlämningsavtal med Sverige.

Efter ett drygt år greps han dock på nytt, och ställdes inför rätta i libanesisk domstol. Där kom han att dömas ännu en gång, genom bevisning från den svenska utredningen. Han dömdes till dödsstraff vilket dock omvandlades till ett livstidsstraff.

”Viktiga dokument togs inte upp”

Martin Saliba har under tiden försökt få resning i Högsta domstolen i Sverige. I samband med det erkände storebrodern Mark Saliba de tre morden, något som han fram till dess ihärdigt förnekat, och tog ensam på sig ansvaret. Det hjälpte inte och Martin Salibas resningsansökan avslogs.

Han har även försökt få en omprövning av den libanesiska domen, men ska enligt GT ha misslyckats eftersom Högsta domstolen i Libanon inte ansåg att han kunde presentera nya omständigheter som motiverade att ta upp fallet.

LÄS MER: Mark Salibas egen berättelse om trippelmordet

Nu görs alltså ännu ett försök. Martin Saliba har enligt GT anlitat en av Libanons mest kända advokater, som enligt tidningen menar att Martin Salibas fall bör tas upp på nytt, eftersom ”viktiga dokument inte togs upp varken vid brottsmålsdomstolen eller vid kassationsdomstolen”.