Medicin stals på äldreboende

Under kort tid har två medicinstölder uppdagats och polisanmälts på två av socialtjänstens verksamheter. – Det är fruktansvärt när all personal känner sig misstänkt, säger socialchef Bo Lundgren.

ANNONS
|

Någon gång under januari eller början av februari har 20 smärtlindrande, narkotikaklassade tabletter försvunnit ur medicinskåpet på Södertulls äldreboende. Det är mycket ovanligt att något sådant händer, enligt enhetschef Marianne Inberg.

– Det händer väldigt sällan, men en gång är en gång för mycket.

Förra veckan upptäckte personalen på boendet att det behövdes beställas hem mer av tabletterna, trots att sköterskan redan hade fyllt på.

– Tabletterna skulle inte vara slut, säger Marianne Inberg.

För att förebygga en upprepning räknar man numera tabletterna varje dag. Men enligt Marianne Inberg är det jobbigt för de anställda.

– Alla som har en medicinnyckel känner sig misstänkliggjorda.

ANNONS

Hon polisanmälde stölderna. Polisen har beslutat att inte inleda en förundersökning då de inte ser att brottet går att utreda.

Även på en av sjuksköterskeexpeditionerna i Uddevalla har tabletter försvunnit. Från medicinskåpet saknas fem tabletter av ett sömnmedel och 20 tabletter av ett ångestdämpande läkemedel.

– Vi ser allvarligt på när så kallade kontroll-läkemedel försvinner. Vi kontrollräknar dessa läkemedel med jämna mellanrum och då vi ser att det inte stämmer gör vi först en internutredning för att finna ut varför läkemedlen försvunnit. En orsak är ibland att man helt enkelt räknat fel, säger enhetschef Mikael Ramböl.

– I detta fall kunde vi inte finna någon sådan förklaring och enligt våra rutiner ska vi vid läkemedelstöld anmäla händelsen till polisen. Men jag har jobbat under 15 år i landstinget och det är sånt som händer.

Där får han medhåll av socialchef Bo Lundgren.

– Det händer då och då att mediciner försvinner även om det går ett par år emellan. Oftast är det då narkotiska preparat.

Det har också hänt att gåtan om vem som tagit medicinerna har gått att lösa.

– Det som i regel händer då är att den skyldiga får sluta hos oss. Det har också funnits fall där det är brukaren som gjort sig av med medicin, exempelvis spolat ner den.

ANNONS

Just nu håller man på att se över den typ av medicinskåp som används.

– Vi har nya medicinskåp som gör det möjligt att se vem som varit inne och när, men flera har taggar och kan komma in i dessa eftersom man jobbar på olika scheman. Det ser vi över nu. Det är ett steg i det förebyggande arbetet.

Polisen kan inte svara på om det finns ett samband mellan stölderna.

ANNONS