Medicinklinik kritiseras av JO

Vårdpersonal drog upp sänggrindar när en patient på medicinkliniken blev orolig. Men eftersom det inte fanns samtycke från patienten riktar nu Justitieombudsmannen (JO) kritik mot kliniken.

ANNONS
|

En patient som var inlagd på medicinklinken på Uddevalla sjukhus drabbades av en stroke en förmiddag i maj 2017. På eftermiddagen fick patienten besök av en anhörig som då konstaterade att båda sänggrindarna var uppdragna och patienten hade stark ångest.

"Patientens största fasa var att bli instängd och hon ville inte ha grindarna uppdragna," beskriver den anhöriga i en anmälan till JO.

Sjukhusets personal hade inte fått patientens samtycke till att använda sänggrindar, det saknades dokumentation i patientjournalen och det fanns inte heller någon utredning om det fanns fallrisk för patienten.

Minns inte om patienten tillfrågats

NU-sjukvårdens styrelse beskrev i sitt remissvar att sänggrindarna användes eftersom patienten fick svårt att andas och blev orolig. Enligt personalen skulle grindarna vara till stöd för patienten att luta sig mot i samband med andnöden.

ANNONS

Men om personalen frågat patienten om de fick dra upp sänggrindarna minns inte medarbetarna, enligt NU-sjukvårdens svar.

"Jag är mycket kritisk till detta," skriver JO i sitt beslut och hänvisar till att hälso- och sjukvården ska vara frivillig och genomföras i samrådan med patienten.

Efter att händelsen utretts av sjukhuset har personalen gjort kunskapstest gällande sänggrindar som en del i förbättringsarbetet.

ANNONS