Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Personlig hälsa är en djungel där det är lätt att gå vilse bland träningsmetoder och artificiella tillskott, menar Jonas Eriksson. Bild: Kenneth Eriksson

Mer än glada tillrop av coachen Jonas Eriksson

Den 1 december är det en gala i huvudstaden där årets bästa personliga tränare utses. Jonas Eriksson på sin egen drivna Premium Lifestyle Club är när vi möts en av 25 kandidater. Innan vinnaren slutligen utses av en jury ska de 25 reduceras till en handfull och till dess kan de intresserade rösta på den kandidat de tycker förtjänar priset bäst.

– Oavsett hur det går har jag fokus på att hjälpa folk dit de vill komma, säger Jonas Eriksson som i en mening beskriver sig som personlig tränare men hellre sätter livsstilscoach på visitkortet då jobbet för honom handlar om att jobba med hela människan.

En PT, personlig tränare, har han tidigare varit som många andra. Men det kan vara skillnad på PT och PT.

– Går du till en personlig tränare på ett gym får du hjälp med träning, hur du gör en övning på bästa sätt, En personlig tränare tittar inte på helheten, och det är ju heller inte deras jobb. Men de kollar inte på hur din sömn ser ut eller frågar hur du mår och vad du vill förändra i ditt liv hälsomässigt, säger Jonas Eriksson som tidigt i karriären ville hjälpa folk med träning som konventionell PT.

Långsiktig

Vad gjorde att du bytte kurs?

– Jag såg så många personer som sökte hjälp, tränings- och kostmässigt men som inte fick den långsiktiga hjälpen som de var ute efter.

Han skaffade sig mer utbildning i ämnet genom att resa till Australien och studera psykologi och coachning. På andra sidan jorden fanns det dock stora likheter med hur människor hade det hemma.

– Det var samma problem där, att folk letade efter medel och hjälp för att få den hållbara livsstilen. I dag är det så illa att folk genomgår operationer för att gå ner i vikt men de ändrar inte sina vanor, säger Jonas Eriksson.

Hans filosofi är baserad på en trestegsmodell där det först handlar om att ta reda på var kunden befinner sig i livet, vad målet är och vad syftet med målet är. Är det rimligt eller inte, och kan Jonas själv stå för det?

– Jag vill inte att personen ska vara på ett ställe där det hälsomässigt är negativt, förklarar han.

Affärsplan

Sedan två år tillbaka finns hans företag på Strömstadsvägen i lokaler där det finns både samtalsrum och en träningslokal. Inte oväntat finns det många kunder runt Uddevalla men Jonas Eriksson har redan skaffat sig en kundkrets från Malmö till Umeå som han jobbar med på distans.

– Nu sitter vi med en affärsplan om hur vi ska nå ut mer. Var det ska sluta vet vi inte men det är ett sätt att nå ut till mängden och inte "bara" Uddevalla, säger Jonas Eriksson som uttalat vill förbättra statistiken för Uddevalla när det gäller mental hälsa.

Från första stund som 7 Dagar besöker Premium Lifestyle Club är det en leende livsstilscoach vi möter. Varifrån kommer den glada och positiva personligheten?

– För det första har jag haft en oerhört bra uppväxt. Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig att göra det jag är intresserad av och blir glad av. De har aldrig sagt att jag måste ha "ett riktigt jobb" och tjäna pengar, säger Jonas Eriksson.