Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mer konfetti på studenten trots hopp om motsats

Trots omfattande informationssatsningar blev nedskräpningen på studenten omfattande. – Jag blir bedrövad. Framförallt på grund av miljön. Vi har tillräckligt mycket plast i haven ändå, säger Fredrik Stengavel, gatu- och parkchef på Uddevalla kommun.

Inför studenten hade Uddevalla kommun tagit fram en informationsfilm om konfettin och pratat med studenter för att försöka förmå dem att inte använda plastkonfetti utan i stället satsa på mer miljövänliga alternativ. Tyvärr verkar inte budskapet ha gått fram.

– Det blev värre i år. Det var något helt bedrövligt vad de sprutade ut från flaken. Jag blir bedrövad, framförallt på grund av miljön. Vi har tillräckligt mycket plast i haven ändå, säger Fredrik Stengavel gatu- och parkchef.

Plastkonfettin är både svårstädad miljöovänlig. Den är så lätt att den yr runt och lägger sig på gräsmattor och blåser ner i dagvattenbrunnar. Till slut når den havet där den bryts ner i små partiklar som sen äts av djuren.

LÄS MER: Uppmaning för miljön – skippa plast på studenten

– En del är papper men en del är plast. Det är fortfarande nedskräpning. Det är ju kul att spruta ut den men det är inte lika kul för den som ska städa upp den. Vi lär väl få hålla på hela dagen och ta in hjälp. Varenda gräsmatta runt centrum har ju sådant här.

Direkt när flaken åkt igenom centrum körde gatu- och parkenheten ut en sopbil för att försöka få upp det värsta medan konfettin fortfarande låg på de hårda ytorna, men en del av konfettin blåste ut på gräsmattorna och ner i rabatter.

– Det är jättesvårt att kratta upp den. Det finns inga jättedammsugare som går att köra på gräsmattorna. Vi måste ju få bort allting innan gräsklipparna kommer. Då blir det massor av smådelar som är snudd på omöjliga att få bort.

Fredrik Stengavel är besviken på utfallet av den informationskampanj som sattes igång några veckor innan utspringet. Hans bedömning är att hälften av konfettin som sprutats ut är plastkonfetti.

– Hade det bara varit papper hade det ju varit ok, men varför är hälften plastkonfetti? Vi lägger ner så mycket energi på att informera å så skiter folk i det. Det känns trist.

Nu måste gatu- och parkenheten prioritera om och lägga sina resurser på att städa istället för att exempelvis plantera sommarblommor.

– Vi har ju annat att göra än att städa, och det här lär ju ta ett tag, avslutar Fredrik Stengavel.