Mer privat för unga med ny ungdomsmottagning

Rymligare lokaler och större möjlighet till avskildhet. Det är några av förbättringarna på ungdomsmottagningen i Uddevalla. Nu har de flyttat ned två våningar, och om två veckor är det invigning.

ANNONS
|

Det första som möter en när man kommer in är ett stort väntrum där gröna fåtöljer står uppradade. På en vägg visar en tv information om öppettider och tystnadsplikt, annars är det ganska tomt på väggarna.

– Tavlorna har inte hunnit komma upp än, berättar Vanda Oskarsson som är enhetschef för ungdomsmottagningarna i Västra Fyrbodal.

Anledningarna till flytten är flera. Förutom att de nya lokalerna är rymligare har även sekretessen förbättrats enligt Vanda Oskarsson. Tidigare gjordes väntrummet om till grupprum vid klassbesök, något som kunde bli besvärligt för andra besökare.

– Då fick ungdomarna som skulle in på enskilda besök sitta i ett provisoriskt ordnat väntrum i korridoren, helt öppet för alla som passerade där – mycket utsatt och inte alls bra, säger hon.

ANNONS

"Behöver mer muskler"

Under förra året hade mottagningen i Uddevalla drygt fyra tusen journalförda besök, och på plats finns kurator, barnmorska, gynekolog och allmänläkare. Förutom att få råd om preventivmedel och sexuell hälsa, kan du som ungdom också komma hit för att prata med någon om du mår dåligt. Just den psykiska hälsan är något som man försöker hålla ett extra vaket öga på. Vanda Oskarsson upplever att allt fler som söker sig till ungdomsmottagningen mår dåligt. Just nu pågår en nationell och regional diskussion om att ungdomsmottagningen skulle kunna få i uppdrag att fungera som förstalinjverksamhet. Då hade mottagningen fått större resurser till att arbeta med psykisk ohälsa bland ungdomar.

– Vi är välrustade rent kompetensmässigt vad det gäller barnmorskor och kuratorer, men vi har för lite läkarresurser. Vi har kompetens men behöver mer muskler, säger Vanda Oskarsson.

Den 14 juni hålls den officiella invigningen tillsammans med Psykologenheten för Mödra- och barnhälsovård som också fått nya lokaler, vägg i vägg. Inbjudna gäster är bland annat elevhälsan, BUP och Hälsopolitiska rådet. Det kommer att bjudas på tilltugg, tipspromenad och filmvisning. Invigningen är främst för verksamma inom branschen.

– Men är man som privatperson intresserad av att komma förbi så är man jättevälkommen, säger Vanda Oskarsson.

ANNONS
ANNONS