Metoden sägs lugna hunden - veterinärerna tveksamma

Med dunder och brak firar vi in det nya året. Något som ofta inte är lika roligt för våra fyrbenta vänner. Att linda ett band runt magen på hundarna sägs lindra deras rädsla och oro, men veterinärerna är tveksamma.

ANNONS
|

TTouch-metoden innebär att man binder ett band runt hunden för att få den att känna trygghet. Bandet ska gå runt halsen, upp över ryggen och sedan ned över magen. Metoden ska ha en avslappnad effekt och används bland annat för att göra ljudrädda hundar mindre oroliga under nyårsfirandet.

De som förespråkar metoden menar att trycket från bandet ska ha en lugnande effekt på oroliga, rädda eller överstimulerade hundar. Metoden ska verka på samma sätt som när man lindar in sitt spädbarn eller använder tryck för lindra människors ihållande ångest. Fenomenet har spridit sig på facebook och många menar att deras djur faktiskt har blivit lugnare av att bli inlindade på detta vis.

ANNONS

Förutom att linda hundarna finns det också så kallade thundershirts. Thunderhirts är västar som ska fungerar på samma sätt och ge ett lugnande tryck.

Veterinären Staffan Myrin har inte hört talas om metoden men tror inte att det fungerar att linda ett band runt hunden för att den ska känna sig mindre orolig.

– Jag har väldigt svårt att tro att det skulle hjälpa. Det känns tvärtom som att de borde få mindre rörlighet och på så vis också få mer panik, säger Staffan.

Han förklarar att det finns många preparat och metoder som med vetenskaplig grund fungerar för att minska hundars oro.

– Det finns preparat som läkemedelsföretag har tagit fram. Till exempel är det vetenskapligt bevisat att hundar reagerar bra på feromoner så det skulle jag föreslå i stället, säger han.

Inte heller veterinären Karin Norlinder skulle rekommendera metoden till sina patienter.

– Vi har inte sett över det så mycket men vi rekommenderar endast sådant som har vetenskapliga belägg. Däremot är det ju helt ofarligt så om det skulle vara ett tillskott så finns det väl ingen nackdel med det, säger hon.

ANNONS