Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Utanför brandstationen i Uddevalla kommer arbetet med att renovera avloppsledningen ta plats, Bild: Lasse Edwartz

Metoden ska laga gamla rör för att undvika trafikkaos i centrum

Den 800 meter långa avloppsledningen i centrum är gammal, frätt och bitvis igensatt av trädrötter. I höst sätter därför arbetet igång med att åtgärda den. Men istället för att gräva upp hela Kungsgatan använder Västvatten en annan metod.

– I maj märkte att vi hade problem med flödet i ledningen på Bastionsgatan. Vi hittade rötter som hade tagit sig in i ledningen och att det var frätt på betongen på ställen. Vi hittade även ett rottrassel på 140cm som stoppade upp flödet. Då bestämde vi att vi skulle göra en helhetsåtgärd åt ledningen. Ledningen är gammal och marken sätter sig. Vi såg även att det fanns skarvar som hade rört sig där havsvatten kan ta sig in, det får vi bort nu, säger han.

Arkivbild.. Bild: Hasse Holmberg / TT

I början på september kommer därför det stora avloppsröret som går genom centrala stan att rustas upp. Men istället för att gräva upp hela Kungsgatan från brandstationen så kommer arbetet bara beröra precis där man går ner i ledningen och lagar den. Något som kommer spara Uddevallaborna från månader med trafikkaos.

– Genom att göra relining sparar vi både tid och slipper gräva upp delar av centrala stan, säger Peter Johansson som är vd på Västvatten.

En relining innebär att man för man in en "strumpa" genom ledningen som täpper till och håller tätt.

– Då går man in från ett ställe och arbetar utifrån där. Annars hade vi behövt gräva upp hela Kungsgatan,

Metoden innebär att arbetet inte kommer att påverka allmänhetens framkomlighet något nämnvärt.

Arbetet kommer att utgå från brandstationen och ett körfält vid brandstationen kommer vara öppet medan arbetet pågår. Totalt räknar Peter Johansson med att arbetet kommer att ta runt tio dagar att göra, jämfört med månader om man hade behövt gräva upp hela ledningen.