Mildrad ovädersvarning för Bohuslän

Gårdagens klass 2- varning för Bohuslän har nedgraderats. Ovädret ser istället ut att drabba kustlandskapen söderut. Det kan dock bli rejält blåsigt under dagen, redan nu når vindarna kulingstyrka.

ANNONS
|

SMHI har nu mildrat varningen för Bohuskusterna och Skagerack, till klass 1. Enligt vädertjänsten Foreca har de största nederbördsmängderna redan passerat Bohuslän under natten, nu rör sig lågtrycket söder ut.

Under dagen väntas enstaka regnskurar, men fortfarande blåser det kraftiga vindar, på vissa håll når vindbyarna kulingstyrka. Som blåsigast väntas det bli i de södra delarna av Bohuslän, där vindstyrkan under dagen och natten mot torsdag kan nå 21 meter per sekund, sydvästlig eller västlig riktning.

– Även om varningen nedgraderats, har vi igång beredskap för att vara på tå i fall om att, säger Magnus Edenmyr, enheten för skydd och säkerhet i Orust kommun.

ANNONS

Redan i går efter lunch aktiverade man sin beredskap och man har bland annat genomfört inspektioner i Varekil - Varenäs och Henån.

– Det är våra problemområden. Blåsten i sig är inte så farlig, men vi vet av erfarenhet att det kan bli jobbigt om det bli högt vatten. Vi har också att våra förvaltningar instruktioner att ser över utemiljön, så att inte soptunnor och dylikt kan blåsa runt, säger Magnus Edenmyr.

I Uddevalla kommer man följa läget under dagen. För tillfället har man ingen särskild beredskap aktiverad.

– Vi har gått ut med information till personal och ledning, men en klass 1- varning är inga problem för oss. Det blir bekymmersamt för oss först vid klass 3. Generellt är vi på kusten inte så oroliga för blåst, säger Björn Segelod, säkerhetschef på Uddevalla kommun.

Klass 2 varningen ligger kvar för Hallands och Skånes kuster, där hårda vindbyar upp till 25 m/s väntas. Man varnar också för höga vattenflöden i Kattegatt och Öresund.

ANNONS