Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/68

Militär närvaro präglade staden

När värnplikten var obligatorisk spelade I 17 i Uddevalla en stor roll i det svenska värnpliktsystemet. Regementet präglade Uddevalla och livet i staden.

När Bohusläningen den 16 januari 1907 kunde berätta att det pågått "Lifliga telegrafiska underhandlingar mellan arméförvaltningen och intresserade i Göteborg", var det slutet på dragkamp mellan Göteborg och Uddevalla om nyetablering av ett regemente. Avgörandet fälldes av stadsfullmäktige i Göteborg, som med liten övervikt tyckte att statens villkor för att använda mark i kommunen till regemente var för dåliga.

Bohusläns regemente hade visserligen funnits i Bohuslän i sedan 1720, men då bland annat på Backamo några kilometer från Ljungskile. Hösten 1913 stod Bohusläns regementes nya kaserner på Kvarnberget färdiga för inflyttning. Uddevalla hade 12 000 invånare som bland annat hade jobb på flera industrier som etablerat sig Uddevalla. Historien finns berättad i Rune Hasslöfs bok "Borgbygget på Kvarnberget - Bohusläns regemente i Uddevalla 1900 - 1940".

Men historien om stadens försvarsbastion sträcker sig längre fram än så – ända till 1992 då regementet lades ner.

Sedan början på 1900-talet och under många decennier framåt skulle militären sätta prägel på stadsmiljön. Generationer av unga grabbar har fått sin militära skolning på I 17. Några av dem har fortsatt upp till toppen av svensk och/eller internationella försvarsorganisationer.

När infanteriförbandet I17 lades ned 1992 hade man här utbildat tiotusentals soldater. I staden fanns dansställen och restauranger som levde på de många rekryter som låg på I17. Att bli yrkesmilitär var ett bland många yrkesval som Uddevallabor kunde välja på och I17 hade bidragit till att staden vuxit.

Men allting har en början och ett slut. I dag är kasernerna bostäder. Allt som finns kvar som påminner om regementets storhetstid är ett museum inne på området. Men nu sker nya förändringar. Både män och kvinnor, som är födda 1999 och 2000, kan kallas in till värnplikt.